Centrul de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din Chișinău găzduiește 163 de persoane. Tamara Lungu a ajuns aici relativ recent, de un an. Au adus-o copiii, care sunt plecați peste hotare. Femeia spune că, dacă la început plângea și voia să plece, cu timpul a reușit să se integreze și să-și facă prieteni, iar acum nu-și imaginează cum ar fi să trăiască în altă parte, transmite IPN.
Femeia este originară dintr-o localitate din Anenii Noi. Copiii, care nu mai sunt în țară, i-au spus că va muri dacă va rămâne singură în sat. La Centru a găsit multă dragoste și atenție din partea angajaților, dar și din partea semenilor. Este implicată în diferite activități, iar de plictiseală nici nu poate fi vorba.
Ilie Țihon este fost profesor, are 79 de ani și se află în Centru de aproximativ 20 de ani. Pentru că are mâni dibace, face toate gazetele de perete despre sănătate, dar este de nelipsit și de la programele artistice organizate. Cântă la fluier și spune că viața este frumoasă și atunci când e mai greu și merită trăită așa cum se cuvine.
Nadejda Moroi și-a găsit refugiu la Centru din cauza soțului care o agresa. Este aici de 12 ani și îi place extrem de mult să croșeteze și să creeze și alte articole manual. Este bucuroasă când mai vin în vizită voluntari, cu care mai stă de vorbă sau mai învață împreună ceva.
Directorul Centrului de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din Chișinău, Gheorghe Bejenari, susține că Centrul este o instituție rezidențială cu regim liber de întreținere. În cadrul centrului se organizează diferite cercuri de dans, cântec, hand-made, pictură, croșetare, dame, șah etc. Este deschisă și o bibliotecă.
Ca să ajungă în acest centru, persoana trebuie să depună o cerere la Direcția asistență socială din sectorul în care locuiește, care se transmite Agenției Naționale Asistență Socială.
Centrul dispune de 217 locuri. Aici sunt cazate temporar sau permanent persoane fără susținători legali. Instituția oferă servicii de întreținere completă, asistență medicală și socială.
La data de 1 ianuarie anul curent, în Republica Moldova activau 32 de centre de plasament de lungă durată, aziluri pentru persoane vârstnice şi persoane cu dizabilități. Potrivit Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat, plata pensiei pentru persoanele care se află la întreținerea centrelor sociale se efectuează în mărime de 25%, iar 75% se direcționează către prestatorul serviciilor de întreținere.