Olanda este ţara în care copiii au cele mai bune condiţii de trai, această fiind urmată de încă patru ţări nordice, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia. Lituania, Letonia şi România – se află la celălalt capăt al clasamentului. Datele au fost prezentate în cadrul unui studiu comparativ „Bunăstarea copiilor în ţările bogate”, realizat de Centrul de Cercetare UNICEF, în 29 de ţări cu economii avansate, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al UNICEF Moldova, în cadrul studiului s-a depistat că nu întotdeauna există o corelaţie între PIB-ul pe cap de locuitor şi calitatea vieţii copiilor. Astfel, copiii din Slovenia trăiesc mai bine decât cei din Canada. Republica Cehă se află înaintea Austriei, iar Portugalia devansează Statele Unite ale Americii.
Conform studiului, la multe capitole calitatea vieţii copiilor este înaltă. De exemplu, la capitolul „comportamente şi riscuri” în cele 29 de ţări participante la studiu doar 8% dintre copiii de vârsta 11-15 de ani au spus că fumează ţigări cel puţin o dată pe săptămână, 15% au raportat că au consumat alcool în exces cel puţin de două ori în viaţa lor, iar 99% dintre fete în perioada de adolescenţă nu rămân însărcinate. În schimb, există restanţe la alte capitole, cum ar fi practicarea exerciţiilor fizice. Singurele ţări în care mai mult de 25% din copii declară că fac sport cel puţin o oră pe zi sunt Statele Unite ale Americii şi Irlanda.
Potrivit UNICEF Moldova, copiii trăiesc mai bine nu neapărat în ţările dezvoltate economic, ci în ţările cu politici sociale orientate spre protecţia celor mai vulnerabile familii şi copii. Republica Moldova are şanse reale să se afle printre ţările cu indicatori înalţi ai bunăstării copiilor, dacă va majora investiţiile în politici sociale şi în sistemele de protecţie socială, de rând cu investiţiile în economie, mediul de afaceri şi infrastructură.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în 2011 aproximativ 20% din copiii din ţară trăiau la limita sărăciei. Cea mai înaltă rată a sărăciei este înregistrată în familiile cu trei sau mai mulţi copii. Totodată, 85% dintre copii săraci trăiesc în zonele rurale.