Copiii din familiile sărace sunt supuşi unui risc mai mare să moară până la vârsta 5 ani decât copii din familii înstărite
https://www.ipn.md/ro/copiii-din-familiile-sarace-sunt-supusi-unui-risc-mai-mare-7967_984041.html
Copiii din familiile sărace sunt supuşi unui risc mai mare să moară până la vârsta 5 ani decât copii din familii înstărite. Aceasta este una dintre concluziile studiului „Analiza echităţii în sănătatea mamei şi copilului", efectuat de UNICEF şi Centrul pentru Politici şi Analiză în Sănătate (Pas Center) şi lansat astăzi, 22 iulie, transmite Info Prim Neo.
„Acest raport ne-a demonstrat încă o dată că, în pofida unor rezultate excelente în domeniul sănătăţii copiilor, ne rămâne să muncim asupra multor lucruri. În Moldova putem vedea că situaţia familiilor înstărite este asemănătoare cu cea a familiilor mai puţin înstărite din Europa. În ceea ce priveşte copii dezavantajaţi situaţia este dramatică. Raportul dat ne-a arătat că în funcţie de zone geografice decalajele sunt foarte mari. Aceste decalaje ar trebui să fie pentru noi toţi o chemare spre acţiune", a declarat Alexandra Yuster, reprezentantul UNICEF în Moldova.
Copii săraci din sudul Moldovei sunt de peste trei ori mai expuşi riscului de a deceda înainte de a împlini vârsta de 5 ani, iar rata mortalităţii acestor copii este comparabilă cu ratele naţionale din Egipt şi Marocco.
Deşi la nivel naţional tendinţele sunt pozitive, există totuşi discrepanţe mari în funcţie de zonele rurale. Copii săraci sunt mai predispuşi la anemie, retard, diaree decât cei din familiile bogate.Aceste lucruri se întîmplă din cauza lipsei mijloacelor financiare, a neglijenţei părinţilor, lipsei serviciilor medicale în apropierea comunităţii etc.
„Astăzi, ca să putem face o analiză mai amplă pentru a vedea exact din ce cauză se întâmplă lucrurile date, avem nevoie de mai multă informaţie atunci când vorbim despre starea sănătăţii a mamei şi copilului, iar lipsa lucrătorilor medicali în teritoriu este un fapt îngrijorător", a declarat Viorel Soltan, directorul PAS Center.
„Trebuie să vedem cum să lucrăm împreună cu alte ministere, să fortificăm acest lucru, cu eforturi comune să reducem inechităţile care există. Iar susţinerea UNICEF va veni către Guvern în reducerea inechităţilor, în special ceea ce ţine de sănătatea mamei şi a copilului", a menţionat Svetlana Ştefăneş, coordonator program acces echitabil la servicii de calitate, UNICEF.
Metodologia cercetării în prezentul studiu este bazată pe o analiză a inegalităţilor recomandată de Banca Mondială. Totodată, au fost organizate focus grupuri în localităţile Bilicenii Noi, Sângerei, Vulcăneşti din raionul Nisporeni şi Cârpeşti, Cantemir.