Copiii care suferă de autism nu sunt primiţi la grădiniţă sau şcoală. Nici măcar în capitală nu există un centru specializat unde ar putea fi plasaţi aceşti copii. Potrivit ultimelor date statistice disponibile, pentru anul 2010, în Republica Moldova sunt 108 copii cu autism, 100 dintre care domiciliază în municipiul Chişinău. Datele au fost prezentate la o masă rotundă în contextul marcării la 2 aprilie a Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, transmite IPN.
„Un lucru îmbucurător este introducerea obligatorie, la 1 ianuarie 2013, a screening-lui pentru copiii cu vârsta de 2-3 ani, care poate depista dacă copilul este sănătos sau nu”, a menţionat directorul Asociaţiei „SOS Autism”, Aliona Dumitraş.
Autismul este o tulburare neurobiologică ce afectează comportamentul unui copil, modul în care acesta gândeşte, comunică şi interacţionează. Autismul se observă înainte de 3 ani şi este mai des întâlnit la băieţi decât la fete, a precizat directorul Centrului de Intervenţie şi Psihoterapie Comportamentală „HIPPO”, Elena Vataman.
Copiii care suferă de autism au întârziere în dezvoltarea vorbirii, 50% din persoanele cu autism nu vor vorbi niciodată. De asemenea, aceşti copiii nu înţeleg limbajul non-verbal, pot avea întârziere mentală, le lipseşte capacitatea de a-şi imagina ceva, fac mişcări bizare cu degetele şi pot produce sunete bizare.
„Copiii care suferă de autism întâmpină dificultăţi în a-şi face prieteni şi, de regulă, se inhibă, se izolează. Nu le plac schimbările şi din această cauză nici oamenii, fiindcă aceştia se schimbă des”, a mai spus Elena Vataman. Fiind diagnosticaţi la timp, copiii au şanse să se trateze, cu ajutorul terapiilor. Totuşi, acestea sunt costisitoare şi nu fiece părinte şi le poate permite.
Specialiştii spun că este important să existe o lege autismului, aşa cum este în România, care ar ajuta aceşti copiii. De asemenea, este necesară o campanie naţională de informare despre această boală. Trebuie să fie recunoscute şi aprobate terapiile care sunt de ajutor acestor copiii.
Campania de sensibilizare a populaţiei are loc la iniţiativa Primei Doamne a Republicii Moldova, Margareta Timofti, în colaborare cu Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, Clubul Internaţional al Femeilor din Moldova (IWCM), Fundaţia pentru Dezvoltarea Educaţiei şi ştiinţei şi Asociaţia „SOS Autism”.
La nivel mondial, la fiecare 20 de minute în lume este depistat un nou caz de autism.