logo

Copii nevoiaşi şi persoane cu dizabilităţi beneficiază de servicii sociale, cu suportul UE


https://www.ipn.md/ro/copii-nevoiasi-si-persoane-cu-dizabilitati-beneficiaza-de-servicii-7967_1081163.html

Uniunea Europeană susţine eforturile societăţii civile în procesul de implementare a soluţiilor inovatoare care vizează promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi şi a persoanelor vulnerabile care au fost afectate de pandemie. Graţie implementării cu succes a proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanţat de UE, peste 1000 de copii din grupurile vulnerabile şi circa 1260 de persoane cu dizabilităţi beneficiază de servicii sociale comunitare adaptare neviilor lor. Rezultatele implementării proiectului au fost prezentate la o conferință finală online, găzduită de Fundația Soros Moldova, transmite IPN.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a remarcat că pandemia COVID-19 a afectat în mod disproporţional persoanele vulnerabile, iar cele 42 de servicii sociale create în 24 de raioane din Republica Moldova, prin intermediul fondurilor alocate de UE, au permis sprijinirea persoanelor care au avut nevoie de ajutor în aceste vremuri dificile.

Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros-Moldova, a menţionat că munca lor zilnică, pe de o parte, ar părea o lupta invizibilă pentru viaţa, sănătatea şi demnitatea omului, pe de alta parte, dă rezultate, care se văd în fiecare comunitate unde au fost dezvoltate servicii sociale necesare. „Un rol crucial în acest proiect l-au avut şi instituţiile administrației publice locale, care, pe parcursul celor trei ani cât s-a implementat proiectul, au fost un partener de nepreţuit al societăţii civile, ducând partea lor de povară în acest proiect. APL va asigura şi sustenabilitatea pe termen lung a acestor servicii sociale. Evidenţiez şi rolul fundamental al echipelor de implementare a proiectului, Fundația Soros Moldova, Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei şi Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități. Datorită muncii dedicate a echipelor de implementare, acest proiect a fost finalizat cu succes şi a fost produs impactul aşteptat. Proiectul „Servicii sociale mai bune” a impulsionat iniţiativele la nivel local şi a ajutat comunităţile din ţară să-şi creeze servicii sociale noi sau să le dezvolte pe cele existente”, a spus Petru Culeac.

Daniela Leahu, manager al  proiectului, a precizat că 33 de organizaţii ale societăţii civile au beneficiat de granturi pentru dezvoltarea serviciilor sociale în oraşele şi satele Moldovei. În 24 de raioane ale ţării au fost dezvoltate servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale şi copiilor din grupuri vulnerabile. Totodată, 100 de persoane cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale au părăsit instituţiile rezidenţiale din ţară, revenind în familiile biologice sau mutându-se în servicii de Locuinţă protejată sau Casă comunitară.

Proiectul „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei şi Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.