Copii din Copanca vor merge la o grădiniţă renovată cu efortul comun al autorităţilor, donatorilor şi părinţilor
https://www.ipn.md/ro/copii-din-copanca-vor-merge-la-o-gradinita-renovata-cu-efortul-comun-al-autorita-7967_977060.html
În comuna Copanca, raionul Căuşeni, 365 de copii vor frecventa o grădiniţă renovată, cu teren de joacă şi sport, şi se vor bucura de cărţi şi jucării noi. Grădiniţa „Izvoraş” este cea de-a 36-a instituţie de învăţământ preşcolar renovată în cadrul proiectului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul reuneşte administraţiile publice centrale şi locale, agenţii internaţionale de dezvoltare.
Cu ocazia relansării, grădiniţa „Izvoraş” va putea găzdui acum alţi 50 de copii din Copanca şi satul vecin, Valea Verde. „Împreună cu satul Valea Verde, comuna Copanca se întinde pe o lungime de 13 kilometri. Următorul pas este să asigurăm comunitatea cu un microbuz care să aducă copiii la şcoală şi la grădiniţă. Această grădiniţă a fost împărţită cu ani în urmă în cote valorice şi era pericolul să fie distrusă. Acum o avem renovată şi ne bucurăm că am salvat-o împreună”, a spus primarul comunei Copanca, Mihail Ţapu, la ceremonia de redeschidere a grădiniţei.
„Pentru ca mai mulţi copii să poată merge la grădiniţă, administraţia publică locală, a scutit de plata pentru alimentaţie 15 copii din familii social-vulnerabile, iar alţii 29 de copii din familii cu venituri mici sunt alimentaţi gratis în şcoală”, a spus Tamara Chirman, directoarea grădiniţei.
Lucrările de renovare a grădiniţei din Copanca se cifrează la 659 mii lei, dintre care 100 mii au fost oferite de Consiliul Raional Căuşeni, 78 mii lei reprezintă contribuţia primăriei locale şi 20 mii lei – a părinţilor. Dotările grădiniţei „Izvoraş” valorează 182 500 lei, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei şi Tineretului.
Până acum 569 de comunităţi din Moldova au beneficiat de suport în cadrul proiectului „Educaţie pentru Toţi”, în perioada 2006-2009, inclusiv pentru dezvoltarea unor parteneriate sociale în favoarea educaţiei timpurii.
Proiectul este realizat din sursele unui grant oferit Republicii Moldova de Fondul Fiduciar Catalitic. Grantul este administrat de Banca Mondială, iar activităţile proiectului sunt implementate de Ministerul Educaţiei şi Tineretului cu asistenţa UNICEF.