Copii cer protejarea copiilor împotriva exploatării prin muncă
https://www.ipn.md/ro/copii-cer-protejarea-copiilor-impotriva-exploatarii-prin-munca-7967_976234.html
O parte din copiii din R. Moldova, indiferent de locul de trai, sunt exploataţi prin muncă. Concluzia aparţine unui grup de lucru, format din 22 de copii, care timp de trei luni a monitorizat cum sunt protejaţi semenii lor împotriva exploatării economice, transmite Info-Prim Neo.
Irina Guşan din Drochia, care face parte din acest grup de lucru, a spus la un seminar, la 22 iunie, că aceşti copiii sunt de obicei din familii social-vulnerabile. Aceştia sunt constrânşi de către părinţi să cerşească din casă în casă, în stradă sau prin biserici. Banii sunt pentru întreţinerea familiei, pentru satisfacerea necesităţilor părinţilor.
Copii abandonează şcoala pentru a pleca la muncă peste hotare. Alţii sunt nevoiţi să îndeplinească munci agricole.
„Spre exemplu, o tânără de 16 ani lucrează într-un club de noapte, în timp ce o altă domnişoară lucrează câte 105 ore pe săptămână, pe când legea permite munca copiilor doar timp de 35 ore săptămânal. Practic, în toate cazurile nu se încheie contracte de muncă, iar copii nu au nicio garanţie că vor primi salariu la finele lunii”, a explicat Guşan.
„Deseori, copii care provin din familii unde părinţii consumă alcool sunt nevoiţi să se angajeze pentru a întreţine ceilalţi membri ai familiei. Astfel, am observat că mulţi tineri cu vârsta de 15-16 ani pleacă să lucreze în construcţii, unde suferă traume pentru că nu se aplică măsuri necesare de protecţie. Fetele se angajează pentru a îngriji de alte gospodării sau de alţi copii”, a spus Lidia Galus din Sângerei, reprezentantă a grupului de monitorizare.
„Un tânăr de 14 ani a fost nevoit să abandoneze şcoala pentru a pleca la muncă în construcţii peste hotare. El a luat aşa o decizie pentru că mama sa nu avea un loc de muncă stabil şi trebuia să îngrijească de doi fraţi mai mici. În urma lucrărilor din construcţie acesta s-a accidentat”, a relatat Lidia Galus.
Potrivit acesteia, copii nu sunt exploataţi doar în mediu rural. Acest lucru este valabil pentru întreaga ţară. În mediul rural copii sunt implicaţi în munci agricole, iar cei din mediul urban copii muncesc în localuri de noapte, în construcţii.
În urma investigaţiilor s-a stabilit că uneori elevii sunt impuşi chiar şi de profesori să presteze anumite munci pentru a obţine note mai mari la examene.
Reprezentanţii Grupului de lucru pentru monitorizarea Drepturilor Copilului în Moldova propun autorităţilor să investigheze toate cazurile de exploatare a copilului prin muncă şi le sugerează acestora să sancţioneze angajatorii care încalcă legislaţia, dar şi părinţii.
Acţiunea face parte din iniţiativa „Copiii monitorizează respectarea propriilor drepturi”, lansată în iulie 2008 de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).