logo

Cooperarea transfrontalieră este esenţială pentru îmbunătăţirea nivelului de viaţă în Moldova


https://www.ipn.md/ro/cooperarea-transfrontaliera-este-esentiala-pentru-imbunatatirea-nivelului-de-via-7967_1016262.html

Proiectele implementate în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră contribuie esenţial la îmbunătăţirea nivelului de viaţă în Republica Moldova, în special în raioane. Noile programe vin cu o finanţare mai generoasă, dar şi mai multă responsabilitate. Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei naţionale „Cooperare transfrontalieră: realizări şi perspective pentru Republica Moldova”, transmite IPN.

Prim-ministrul Iurie Leancă a subliniat succesul şi importanţa proiectelor transfrontraliere, referindu-se la exemple precum deschiderea staţiei de sortare a deşeurilor în comuna Călugăr, raionul Făleşti, care va deservi 11 sate din regiuni. Potrivit premierului, în total au fost implementate sute de proiecte transfrontaliere prin au fost create locuri de muncă, au fost reabilitate drumuri şi apeducte, centre comunitare şi de sănătate, şcoli şi grădiniţe. Printre proiectele care urmează a fi implementate, Iurie Leancă s-a referit la construcţia mai multor poduri peste râurile Prut şi Nistru. De asemenea, şeful Guvernului a anunţat că în 2015 Cancelaria de Stat va desfăşura un proiect de sporire a capacităţii de management al proiectelor, orientat în special către autorităţile publice locale şi ONG-uri.

„Sunt proiecte vitale pentru relaţiile noastre de bună vecinătate cu România şi Uniunea Europeană, dar şi cu Ucraina. Sunt programe care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor fie prin dezvoltarea localităţilor rurale, fie prin aplicarea unor practici noi în agricultură, prin sporirea calităţii serviciilor medicale sau prin dezvoltarea turismului”, a declarat Iurie Leancă. Premierul şi-a exprimat speranţa că Moldova va participa în viitor la astfel de proiecte nu în calitate de vecin al UE, dar în calitate de ţară candidată.

„Scopul Uniunii Europene este să susţină dezvoltarea durabilă şi să abordăm provocările comune. Noi vrem să vedem prosperitate, bună guvernare şi securitate la graniţele noastre şi dincolo de ele”, a subliniat şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola. Diplomatul a lăudat cooperarea trilaterală dintre Moldova, Ucraina şi România şi a declarat că doar pentru segmentul de cooperare moldo-română, UE a alocat 81 de milioane de euro.

Actualmente, Moldova este implicată în trei programe de cooperare transfrontalieră: Programul operaţional comun (POC) România-Ucraina-Moldova, POC Bazinul Mării Negre şi Programul de cooperare transnaţională din Sud-Estul Europei.