logo

Cooperarea – soluție pentru multiple probleme cu care se confruntă sectorul horticol


https://www.ipn.md/ro/cooperarea-solutie-pentru-multiple-probleme-cu-care-se-confrunta-sectorul-7966_1033843.html

Republica Moldova deține un cadru legislativ destul de bine dezvoltat cu privire la stabilirea şi reglementarea activităţii cooperativelor. Cele mai viabile forme de cooperative s-au dovedit a fi cele de producție și de întreprinzător. Cu toate acestea, cooperativele de producție acționează mai degrabă ca o formă de arendarea a terenului agricol decât ca un mod de integrare a producătorilor agricoli. Concluziile se regăsesc într-un studiu elaborat de Institutul Național de Cercetări Economice, transmite IPN.

Autorii cercetării menționează cooperarea ca una dintre soluțiile cheie pentru multiplele probleme cu care se confruntă sectorul horticol. Problemele constatate în acest sector sunt asemănătoare cu probleme de ordin general în agricultură, cum ar fi: consolidarea terenurilor, lipsa forței de muncă, birocrația excesivă, accesul dificil la surse de finanțare etc. Potrivit autorilor studiului, cooperativele pot juca un rol esențial în consolidarea puterii de negociere a producătorilor agricoli de scară mică. Cu toate acestea, puterea de negociere a cooperativelor  vizavi de clienții lor de vânzare angro și cu amănuntul este încă destul de limitată.

Dezvoltarea cooperativelor încă nu a devenit o prioritate evidentă pentru sistemul de subvenționare în Moldova și nu este suficient susținută prin programele naționale și proiectele externe de asistență financiară și tehnică. Studiul denotă că este importantă identificarea și promovarea cazurilor de succes în cooperare, atât la nivel local, cât și în străinătate, ceea ce ar stimula dezvoltarea cooperativelor și a grupurilor de producători din Moldova. Programele educaționale la nivel de universități, învățământ profesional și tehnic trebuie să fie ajustate în vederea pregătirii specialiștilor pentru dezvoltarea cooperativelor, iar serviciile de extensiune trebuie să stabilească dezvoltarea cooperativelor ca o prioritate de vârf.

De asemenea, este necesară întărirea sprijinului tehnic și financiar al producătorilor mici, în scopul de a-i organiza în grupuri, asociații și uniuni, fapt care poate oferi oportunități pentru reducerea costurile asociate cu pătrunderea pe noi piețe și pentru a preveni excluderea lor de pe piețele existente. Pentru a îmbunătăți situația instituțională ar putea să fie utilă înființarea unei Agenții de Dezvoltare a Cooperativelor, urmând exemplul altor țări.

Cercetarea a fost prezentată la o masă rotundă organizată de către Federația Națională a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”.