logo

Cooperarea descentralizată Franţa – Moldova, un avantaj pentru atractivitatea regiunilor


https://www.ipn.md/ro/cooperarea-descentralizata-franta-moldova-un-avantaj-pentru-atractivitatea-regiu-7967_1030042.html

Circa 100 de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din Franţa şi din Republica Moldova vor participa în cadrul unui seminar de două zile cu genericul: „Cooperarea descentralizată Franţa – Moldova, un avantaj pentru atractivitatea regiunilor”. Agenda evenimentului, organizat de către Ambasada Franţei la Chişinău, cuprinde trei tematici de bază: cooperarea intercomunitară, rolul diasporei şi dezvoltarea turismului rural.

Prim-consilierul Ambasadei Franţei, Jeremie Petit, a declarat la o conferinţă de presă la IPN că scopul evenimentului este de a prezenta în ce constă cooperarea descentralizată şi care sunt avantajele ei. Potrivit lui, acest instrument, care acordă posibilitatea de cooperare eficientă, nu este pe larg folosit între Moldova şi Franţa.  În cadrul seminarului urmează a fi prezentate experienţa franceză în acest domeniu şi diverse modele de cooperare între localităţile franceze.

Jeremie Petit a menţionat că de multe ori comunele mici dintr-o ţară se confruntă cu greutăţi în dezvoltarea unor servicii publice, însă consolidarea mai multor localităţi ar facilita acest lucru. Unificarea eforturilor între comune facilitează şi accesul către colaborarea cu localităţi din alte state, accesare unor proiecte finanţate din afară. Un liant între comune din diferite ţări reprezintă şi diasporă. În Franţa există multe comune în care locuiesc migranţi din Republica Moldova şi actualmente există experienţă bogată de cooperare prin intermediul diasporei.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Institutul de Ştiinţe Administrative din Moldova.

Preşedinta Institutului de Ştiinţe Administrative din Moldova, Maria Orlov, a menţionat că în Republica Moldova cooperarea intercomunitară e la început de cale, iar turismul rural reprezintă o oportunitate imensă în acest sens. Prin iniţierea unor proiecte comune între mai multe localităţi şi din ţară şi din Franţa acest potenţial ar putea fi valorificat la maximum.

Viorel Furdui, directorul executiv al CALM, a declarat că în Republica Moldova deocamdată nu există cultură de cooperare intercomunitară, iar acest eveniment vine să prezinte experienţa franceză, să arate cum prin această consolidare s-a reuşit dezvoltarea unor servicii publice calitative. Modelul francez demonstrează că 3-5 primării pot dezvolta servicii împreună şi pot asigura ca aceste servicii să nu depindă de mărimea localităţii.

Seminarul va avea loc pe 6 şi 7 octombrie la Complexul turistic „Costeşti”.