Conturile Primăriei Chişinău au fost sechestrate cu o săptămână înainte de Ziua Oraşului
https://www.ipn.md/ro/conturile-primariei-chisinau-au-fost-sechestrate-cu-o-saptamana-inainte-de-ziua--7966_971925.html
Cu o săptămână înainte de Ziua Oraşului, Ministerul Justiţiei a pus sechestru pe şapte conturi ale Primăriei municipiului Chişinău. Funcţionari din Primărie afirmă că sechestrul este ilegal, deoarece vizează anumite decizii ale Consiliului Municipal (CMC) şi nu ale Primăriei, transmite Info-Prim Neo.
Sechestrul a fost explicat prin faptul că nu au fost executate câteva hotărâri judecătoreşti, prin care instanţa obliga Consiliul să asigure cu spaţiu locativ mai multe persoane, dar şi să execute o hotărâre a CEDO,
Drept urmare, funcţionarii Primăriei spun că municipalitatea nu poate efectua nici un transfer de bani; a rămas fără finanţare organizarea Hramului Chişinăului, iar o parte din salariaţii Primăriei, care nu au reuşit să meargă la contabilitate înainte de sechestru, nu-şi mai pot primi banii.
Şefa Direcţiei asistenţă juridică, Diana Gurschi, a declarat luni, 6 octombrie, în şedinţa operativă de la Primăriei, că „Primăria nu are nici o legătură cu documentele executorii, deoarece la baza lor stau hotărârile instanţelor de judecată prin care se obligă CMC să asigure cu spaţiu locativ colaboratori ai organelor de poliţie, judecători, procurori”. În adresa Primăriei nu există absolut nici o hotărâre a instanţei de judecată în acest sens, a adăugat Gurschi.
Potrivit ei, decizia Ministerului Justiţiei este ilegală inclusiv pentru că legislaţia Republicii Moldova prevede garantarea de către stat a salariului fiecărui angajat.
Despre cazul CEDO, primarul Dorin Chirtoacă a spus că este unul „aparte şi foarte interesant”. „Rezultă că cei care i-au deportat pe oameni în Siberia, şi i-au lipsit pe oameni de case, comuniştii, obligaţi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să plătească despăgubiri, se găsesc a fi foarte deştepţi să pună sechestru pe conturile Primăriei”, a declarat edilul capitalei.
Primăria urmează ca în timp de 10 zile să înregistreze încheierea judecăţii, venită la Primărie prin fax de la Trezoreria Centrală, iar ulterior s-o atace în instanţa de judecată.
Anterior instanţa de judecată a pus sechestru pe transportul din dotarea administraţiei publice locale. Cazul a fost câştigat atunci de municipalitate, pe motiv că bunurile publice nu pot fi puse sub sechestru.