logo

Controlul comun la Cuciurgan-Pervomaisc nu va prejudicia interesele cetățenilor, MAEIE


https://www.ipn.md/ro/controlul-comun-la-cuciurgan-pervomaisc-nu-va-prejudicia-interesele-cetatenilor-7967_1034033.html

Tendința autorităților moldovenești de a-şi restabili controlul asupra sectorului central/transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene este absolut firească şi legitimă, a declarat viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Lilian Darii, care a avut o întrevedere cu reprezentanții Delegației UE, ai Ambasadei Federaţiei Ruse şi Ambasadei Ucrainei acreditate în Republica Moldova, cu care a discutat despre controlul în comun moldo-ucrainean în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”, transmite IPN.

Controlul în comun în punctul „Cuciurgan-Pervomaisc” urmează să fie efectuat în baza Acordului interguvernamental moldo-ucrainean din 11 martie 1997 şi a Protocolului dintre serviciile vamale şi grănicerești, semnat la 4 noiembrie 2015.

Lilian Darii a ţinut să sublinieze că scopul desfășurării controlului în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” este de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri, transport şi persoane care nu va prejudicia în niciun fel interesele agenţilor economici şi ale persoanelor fizice din regiunea transnistreană. Dimpotrivă, acesta va conduce la stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, inclusiv a bunurilor supuse accizelor, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport.

Viceministrul a spus că un control comun de acest fel se efectuează deja de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Briceni-Rosoşenî”, „Criva-Mamaliga”, „Larga-Kelmenţî” şi „Giurgiuleşti-Reni”.