logo

Controalele la cei care încalcă normele de mediu trebuie intensificate, audieri


https://www.ipn.md/ro/controalele-la-cei-care-incalca-normele-de-mediu-trebuie-7967_1068207.html

Starea de poluare a aerului din Chișinău și agravarea situației ecologice a râului Bâc trebuie să ducă la intensificarea controalelor la agenții economici pentru a fi depistați cei care încalcă normele de mediu, în special cele care țin de resursele acvatice. Concluzia a fost dedusă în urma audierilor publice care au avut loc la Comisia mediu și dezvoltare regională a Parlamentului, unde au participat reprezentanții mai multor organizații ecologiste și jurnaliști de mediu, transmite IPN.

„Situația mediului în Chișinău este ieșită din comun, care trebuie soluționată în ansamblu, într-o lucrare sănătoasă între Guvern, administrația publică locală și donatori”, a spus Violeta Ivanov, președintele comisiei, care a precizat că protecția mediului trebuie declarată prioritate națională.

Propunerile care au venit de la reprezentanții organizațiilor și a jurnaliștilor de mediu țin de mărirea amenzilor pentru cei care deversează apă în râul Bâc, verificarea stațiilor de epurare a tuturor agenților economici și implicarea cercetătorilor, care să facă expertize ale calității apei râului Bâc.

Președinta comisiei mediu și dezvoltare regională, Violeta Ivanov, a menționat că o problemă o reprezintă și nivelul apei râului Bâc. „Faptul că fiecare își face iaz în fundul grădinii, blocând afluenții râului Bâc, duce la scăderea debitului și la împiedicarea procesul de autoepurare”, a spus parlamentara.

„Avem legi, avem laboratoare, avem instituții care trebuie să facă controale, avem și bani, dar problemele persistă. Situația nu mai poate fi tolerată și nu mai putem aștepta. Ne vom adresa la doamna prim-ministru și la Ministerul Mediului pentru a iniția crearea unui grup de lucru, în care să fie incluși și membrii ai Academiei și Științe, care să vină cu soluții urgente”, a spus Violeta Ivanov.

Președinta Comisiei mediu și dezvoltare regională a precizat că trebuie făcute eforturi ca, într-o perioadă de timp foarte limitată, să fie neutralizat nămolul al cărui miros neplăcut a împânzit capitala. „Poate vom putea să deshidratăm până la 70% din acel nămol pentru a nu avea mirosul respectiv. Solicit o implicare maximă a specialiștilor pentru găsirea de urgență a soluțiilor”, a spus Violeta Ivanov.