logo

Contracararea amenințărilor de securitate ale Rusiei în zona Mării Neagre, Rolul României


https://www.ipn.md/ro/contracararea-amenintarilor-de-securitate-ale-rusiei-in-zona-marii-7965_1085180.html

În contextul vizitei secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, în Georgia, Ucraina și Româna, înainte de a participa la reuniunea ministerială a apărării NATO de la Bruxelles, din 21-22 octombrie, presa din România a făcut mai mute comentarii. Toate cele trei state de pe coasta Mării Negre sunt „cu miză geostrategică din perspectiva relațiilor tensionate cu Rusia”, a transmis Radio Europa Liberă România (REL), citat de IPN.  

„Rusia este extrem de activă în zona Mării Negre și își folosește puterea pentru a interveni în activitățile de aici”, explică Departamentul American al Apărării. În document a fost amintit incidentul din 2018, când Rusia a blocat accesul în Marea Azov al mai multor vase comerciale ucrainene, ceea ce a reprezentat o „acțiune de hărțuire”, cu impact economic pentru Ucraina și pentru întreaga zonă a Mării Negre. Marți, în Ucraina, Lloyd Austin a reiterat sprijinul SUA în contextul confruntărilor cu Rusia spunând că Moscova „este obstacolul în calea unei rezoluții pașnice”, iar SUA vor continua să ia măsuri „pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a-și dezvolta capacitatea de apărare și protecție a teritoriului suveran”, arată REL. Ministrul american al Apărării are programată vizitarea bazei militare aeriene americane la Marea Neagră, din localitatea Mihail Kogălniceanu, România. Baza a fost folosită încă din 2014 de forțele SUA, pentru facilitarea tranzitului către și din Afganistan. În timp, ea a devenit importantă și în cadrul misiunilor și exercițiilor NATO, precum și ca punct vital al prezenței fizice a militarilor SUA în regiunea Mării Negre.

Securitatea şi stabilitatea din regiunea Mării Negre sunt în interesul naţional al SUA şi sunt critice în ceea ce priveşte securitatea Flancului estic, a declarat, miercuri, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologul român, Nicolae Ciucă. „Este evident că regiunea este vulnerabilă la agresiunea Rusiei şi am văzut asta din acţiunile ce au loc în estul Ucrainei, ocupaţia mai multor părţi ale Georgiei, militarizarea Mării Negre şi acţiunile provocatoare din aer şi de pe mare”, a mai spus Lloid Austin, citat de TVR. „Aş continua spunând că activităţile destabilizatoare din zona Mării Negre reflectă ambiţiile sale de a recâştiga o poziţie dominantă în regiune şi pentru a opri crearea unei Europe întregi, libere şi în pace. Din nou, regiunea Mării Negre face parte din interesul naţional al SUA şi vom fi concentraţi asupra ei şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din regiune”, a adăugat secretarul american al Apărării.

„Noi dăm asigurări şi întărim suveranitatea ţărilor care se află în prima linie a agresiunii ruse”, a declarat presei, în ajunul turneuui din Europa al ministrului american al apărării, un înalt responsabil american din domeniul apărării, citat de Agerpres. Aflate în zona Mării Negre, unde Rusia a încercat să-şi extindă influenţa şi să împiedice expansiunea alianţei nord-atlantice, cele trei ţări se află pe orbita NATO, România ca membră cu drepturi depline şi Georgia şi Ucraina ca state partenere, scrie Agerpres.

Georgia și Ucraina se află în conflict cu Rusia din cauza unor dispute teritoriale, iar conflictul din proximitatea frontierei României, în care este implicată Rusia, este cel din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.