logo

Conţinutul de sare, zahăr şi grăsimi va fi indicat pe ambalaje obligatoriu


https://www.ipn.md/ro/continutul-de-sare-zahar-si-grasimi-va-fi-indicat-pe-7967_1012077.html

Producătorii vor fi obligaţi să indice pe ambalaje conţinutul de sare, zahăr şi grăsimi. O iniţiativă a Ministerului Sănătăţii vine în contextul Programului naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020, transmite IPN.

În Republica Moldova peste 87% din decese se produc din cauza bolilor netransmisibile, iar consumul nereglementat de sare, zahăr şi grăsimi generează aceste boli. Alimentaţia proastă este responsabilă de pierderea anulă a 50% din anii de viaţă sănătoasă la femei şi 35% – la bărbaţi.

Autorii programului îşi propun ca, până în anul 2020, să micşoreze consumul de sare cu 30%, de zahăr cu 5% şi de grăsimi saturate cu 3%.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii îşi propune să elaboreze şi să implementeze campanii de informare a populaţiei despre riscurile consumului excesiv de sare pentru sănătate. De asemenea, să elaboreze strategii de marketing şi comunicare în domeniul alimentaţiei sănătoase, care să cuprindă reducerea consumului de sare, zahăr şi grăsimi, promovarea consumului de fructe, legume şi cereale integrale. Ministerul îşi mai propune să elaboreze o broşură prin care să explice etichetarea nutriţională.

Studiul de evaluare a factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile a arătat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova consumă în jur de 12 grame de sare zilnic, pe când norma în ţările europene este de doar 2 grame.