logo

Contingentul militar al Federației Ruse încalcă regimul Zonei de Securitate, CUC


https://www.ipn.md/ro/contingentul-militar-al-federatiei-ruse-incalca-regimul-zonei-de-7967_1096480.html

Reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificată de Control semnalează încălcarea regimului Zonei de Securitate de către contingentul militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Într-o declarație aprobată se menționează că, în perioada februarie-aprilie anul curent, tehnică militară blindată s-a deplasat în afara razei posturilor Forțelor Mixte fără coordonarea cu Comisia Unificată de Control, transmite IPN.

Delegația Republicii Moldova a cerut excluderea cazurilor produse în mod repetat la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, cu oprirea nejustificată a mijloacelor de transport ale cetățenilor, în special a celor deținute de reprezentanții corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova. Delegația moldovenească a subliniat că incidentele au avut repercusiuni în societate și au amplificat nemulțumirea locuitorilor din Zona de Securitate care sunt supuși periodic stopării neîntemeiate cu verificarea excesivă a actelor și unităților de transport.

Delegația Republicii Moldova cataloghează drept provocatoare sfidarea documentelor misiunii de menținere a păcii și face apel către contingentul militar al Federației Ruse să renunțe la acțiuni destabilizatoare și să contribuie la păstrarea păcii pe malurile Nistrului, se arară într-un comunicat de presă emis de către Delegație.