logo

Consumatorii sunt îndemnați să protejeze de îngheț contoarele de apă


https://www.ipn.md/ro/consumatorii-sunt-indemnati-sa-protejeze-de-inghet-contoarele-de-7967_1079026.html

Consumatorii sunt îndemnați să asigure izolarea termică a locurilor de amplasare a instalațiilor de contorizare, a gurilor de acces, a rețelelor interioare de canalizare și a branșamentelor la apă. Cu acest îndemn vine SA „Apă-Canal Chișinău” în contextul răcirii vremii, transmite IPN.

Pentru a evita eventuale avarii și cheltuieli inutile, este necesară protejarea prin izolarea cu materiale speciale a branșamentelor și a apometrului, lăsând liber doar cadranul de citire a datelor de consum de apă. Potrivit furnizorului de apă, și capacul de acces care închide căminul trebuie să fie bine ermetizat. ACC face trimitere la prevederile legale, conform cărora punctul de delimitare a instalațiilor interne de apă la blocurile locurile locative se stabilește la ieșirea din contorul instalat în subsolul blocului locativ, iar la consumatorii casnici punctul de delimitare se stabilește la ieșirea din contorul instalat în căminul de branșare, amplasat în limita teritoriului consumatorului.

„Înghețul apei din rețelele de distribuție apare prima oară în căminul de apometru, după care se propagă către branșament și rețeaua interioară. Protecția instalațiilor din căminul de apometru este la fel de importantă, întrucât aici sunt marea majoritate a armăturilor, apometre, robinete, coturi, adică locuri unde pot apărea diminuări ale secțiunii utile și unde se formează gheață în situația în care nu există circulație a apei pe rețea”, precizează ACC într-un comunicat de presă.

Multe rețele nu au fost amplasate sub adâncimea de îngheț, care este de minimum 105 cm. Prin urmare, atât gestionarii fondului locativ, cât și consumatorii casnici sunt obligați să întreprindă toate măsurile necesare pentru asigurarea protecției contorului de apă la locul de montare și a vanelor ce echipează branșamentul. În cazul în care aceste măsuri nu vor fi respectate, există posibilitatea de îngheț, mai ales pe timp de noapte, când consumul este mai mic. În cazul în care consumatorii nu vor îndeplini condițiile solicitate, operatorul precizează că își declină responsabilitatea pentru sistarea ulterioară a furnizării serviciilor de alimentare cu apă, ca urmare a înghețării instalațiilor de contorizare.