Consultările de la Viena nu promit soluţionarea conflictului transnistrean pe termen scurt, expert
https://www.ipn.md/ro/consultarile-de-la-viena-nu-promit-solutionarea-conflictului-transnistrean-pe-7965_978748.html
Consultările de la Viena (vineri, 6 noiembrie) oferă posibilităţi de a porni din loc procesul de negocieri în formatul 5+2, care a lipsit de circa 4 ani, însă nu ne putem aştepta la rezultate imediate, pentru că nu există premize ca Tiraspolul să se abată de la strategia pe care a avut-o în ultimii ani. Dimpotrivă, administraţia tiraspoleană ar putea găsi din nou un pretext ca să blocheze procesul de negocieri în formatul 5+2. De această părere este analistul Radu Vrabie, solicitat de Info-Prim Neo.
În opinia expertului, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, consultările de la Viena vor avea un rol important pentru noua conducere a R. Moldova, în contextul pregătirii strategiei pe care o va utiliza în următoarea perioadă. Pe de altă parte, Radu Vrabie susţine că rezolvarea conflictului transnistrean este o chestiune de termen lung, astfel încât nu ne putem aştepta la unele progrese în scurt timp. „Cred că administraţia de la Tiraspol nu este gata acum să accepte anumite concesii şi să dialogheze cu Chişinăul. În prezent pentru liderii de la Tiraspol păstrarea situaţiei existente este cea mai convenabilă variantă. În altă situaţie ar fi nevoie de o deschidere din partea regiunii”, menţionează Radu Vrabie.
Pentru a nu admite acutizarea situaţiei, analistul consideră corectă calea dezvoltării proiectelor umanitare şi sociale, care ar putea îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Referindu-se la paşii necesari a fi întreprinşi pe plan extern, analistul spune că noua guvernare ar trebui să renunţe la practica de a avea negocieri separate cu Rusia. „Cred că R. Moldova mai mult ca oricine are nevoie de toţi partenerii din formatul 5+2 şi ca acest proces să fie cât mai transparent şi corect. Acest lucru va contribui nu doar la soluţionarea conflictului, dar va influenţa şi imaginea Moldovei pe plan internaţional,”, a subliniat Radu Vrabie.
Întrebat de Info-Prim Neo cum vede atitudinea Kazahstanului şi a Lituaniei vizavi de conflictul transnistrean pe parcursul deţinerii preşedinţiei OSCE în următorii doi ani, Radu Vrabie şi-a exprimat speranţa că aceste state vor fi interesate în progresul soluţionării conflictelor îngheţate care intră în zona de responsabilitate a OSCE.
La Viena şi-au dat întâlnire viceprim-ministrul pentru reintegrarea R. Moldova, Victor Osipov şi reprezentanţii Kazahstanului şi Lituaniei, ţări care vor exercita preşedinţia OSCE în anii 2010 şi 2011.