Construcţie neautorizată, demolată de Primărie
https://www.ipn.md/ro/constructie-neautorizata-demolata-de-primarie-7967_992126.html
Primăria a continuat astăzi, 15 august, demolarea construcţiei de lângă piatra comemorativă „Filip Lupaşcu”, începută săptămâna trecută de către veteranii conflictului transnistrean.
„Am fost cu câţiva băieţi la construcţie şi am văzut că lucrătorii de la Primărie continuă demolările. Am plecat, dar vom urmări în continuare procesul”, a declarat pentru Info-Pri Neo veteranul Sergiu Tătaru.
Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat, luni, în şedinţa operativă de la Primărie, că în 1992 un cetăţean a obţinut autorizaţie de construcţie pe acest lot din strada Ipoteşti, care făcea parte din proprietatea municipală. Ulterior acesta a vândut lotul şi construcţia nefinalizată unei alte persoane. În consecinţă, în urma acestui contract de vânzare-cumpărare, vânzătorul a rămas cu lotul şi construcţia, iar cumpărătorul credea că le-a obţinut. Al doilea proprietar, care a cumpărat „aer”, a prezentat ulterior spre recepţie finală, în baza unei decizii judecătoreşti, a unei construcţii pe strada Ipoteşti. În baza unui proces-verbal imobilul a fost înregistrat la Cadastru, fără terenul aferent, şi imediat a fost vândut altor două persoane. Aceştia au considerat că procesul-verbal le oferă dreptul asupra imobilului şi au continuat construcţia.
Totodată, Nistor Grozavu, menţionează că acest teren a fost înaintat pentru licitaţie în anul 2010, de către Consiliul municipal. Persoana care se numeşte proprietarul terenului nu a solicitat certificat de urbanism, nici autorizaţie de construcţie, a solicitat doar privatizarea terenului aferent pentru o construcţie inexistentă şi practic în două săptămâni a apărut structura de rezistenţă a acestei clădiri.
Potrivit pretorului sectorului Râşcani, Mihail Cârlig, procesul-verbal deţinut de persoana care se declară proprietarul terenului şi al imobilului ar fi falsificate, deoarece conţine şi semnătura pretorului, dar care nu este adevărată.
Arhitectul-şef adjunct al oraşului, Nicon Zaporojan, a declarat că astfel de situaţii sunt posibile din cauza lipsei unei legislaţii clare. Aşa a apărut construcţia ilegală de lângă piatra comemorativă „Filip Lupaşcu”.
Veteranii conflictului transnistrean declară că au solicitat terenul dat pentru văduva lui Filip Lupaşcu, dar de la Primărie i-au trimis la licitaţie.