logo

Constrângerile financiare ale UE după Brexit pot afecta perspectiva europeană a Moldovei, opinie


https://www.ipn.md/ro/constrangerile-financiare-ale-ue-dupa-brexit-pot-afecta-perspectiva-europeana-7978_1040748.html

UE intră în oboseală față de procesul de extindere, dar și în constrângeri financiare din cauza Brexitului și a priorităților de securitate, precum migrația ilegală de la Sud. De aceea, Moldova, la fel ca și Georgia, trebuie să convingă Bruxelles-ul, cu probe plauzibile, că merită să primească perspectiva europeană, la fel ca și țările Balcanilor de Vest, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

De aceea, la fel ca și Georgia, Moldova trebuie să avanseze în mod unilateral demersul pentru perspectiva europeană. Aceasta însă contrastează cu imposibilitatea guvernării de la Chișinău de a-și restabili credibilitatea în ochii UE, subliniază politologul.

În opinia lui Dionis Cenușa, chiar dacă sunt preocupate de „aranjamentele” pentru scrutinul din decembrie 2018, autoritățile moldovenești nu realizează că ar obține mai mult sprijin în rândul populației, dacă ar implementa integral reformele convenite cu europenii și cerute de societatea civilă.

El crede că o demonstrație în plus a unui angajament serios față de reforme ar fi renunțarea la instrumentele artificiale de promovare a integrării europene în Moldova, precum este inițiativa de „constituționalizare” a vectorului european.

Orice artificialitate față de agenda europeană îndepărtează țara de o perspectivă europeană clară, opinează politologul.

El consideră că dacă nu guvernarea, atunci opoziția extra-parlamentară, este obligată să preia ideea promovării unilaterale a unei perspective europene pentru Moldova, similar exemplului georgian.

Deși Moldova ar putea să se alăture destul ușor la procesele de integrare europeană din Balcanii de Vest (dimensiune, proximitate, capacitate de absorbție a legislației europene etc.), aceasta este frânată de instituții „capturate” de interese obscure, corupția endemică și demolarea continuă a „contractului social”, concluzionează Dionis Cenușa.