logo

Constituţia trebuie adaptată la noile realităţi, opinii


https://www.ipn.md/ro/constitutia-trebuie-adaptata-la-noile-realitati-opinii-7967_1015123.html

Constituţia Republicii Moldova, la 20 de ani de la adoptare, necesită modificată, mai ales  articolul 78, care se referă la alegerea preşedintelui. Opinii în acest sens au fost expuse  la conferinţa jubiliară „Rolul justiţiei constituţionale în protecţia valorilor statului de drept”, organizată astăzi, 8 septembrie, la Chişinău, transmite IPN.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a menţionat că unele prevederi ale legii supreme sunt imprecise sau sunt depăşite de timp. Şeful statului a exemplificat cu articolul 13, care se referă la limba de stat, articolul 125 –  numirea procurorului general şi articolul 78  –  alegerea preşedintelui Republicii Moldova. „Este firesc ca o Constituţie să fie adaptată la noile realităţi economice, politice şi sociale. Sper ca într-un viitor previzibil Republica Moldova să reuşească să-şi consolideze potenţialul intelectual şi politic pentru a putea adopta o nouă constituţie”, a spus preşedintele.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a menţionat că pe parcursul a 20 de ani Constituţia a îndeplinit şi continuă să îndeplinească una dintre cele mai importante misiuni, cea de factor stabilizator al societăţii. De la adoptarea legii supreme, au fost revizuite circa 40 de norme constituţionale. Cea mai importantă reformă este considerată cea din 2000, care a dus la transformarea republicii din una semi-prezidenţială în una parlamentară.  Potrivit lui Igor Corman, modificarea articolului privind votarea preşedintelui ţării a devenit o sarcină importantă, pentru a evita blocajele constituţionale.

Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat că au fost multe voci care susţin schimbarea Constituţiei. Toate aceste dezbateri sunt inspirate din dorinţa de a atesta o îmbunătăţire a cadrului juridic. „Să nu ne temem să facem un schimb de opinii, să argumentăm şi să discutăm. Dar cu o singură condiţie, ca în toate dezbaterile să acţionăm responsabil, ţinând cont de toate posibilele consecinţe pentru cetăţeni şi pentru stat”, a spus Iurie Leancă.

Şi preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, s-a referi la necesitatea modificării articolului 78. „Din cauza faptului că nu a fost revizuit articolul 78, aşa cum a recomandat şi Comisia de la Veneţia, există riscul producerii blocajelor pentru viitor, care pot ducela repetarea procedurii de alegere a preşedintelui la nesfârşit ”, a subliniat preşedintele Curţii Constituţionale.

Invitat la eveniment, preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a menţionat că Republica Moldova s-a ciocnit cu mai multe provocări constituţionale, pomenind despre  impasul politic care a rezultat din prevederea privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Oficialul a spus că Moldova trebuie să amendeze regulile care se referă la alegerea preşedintelui. „Procesul de reformă în Moldova este unul permanent şi, deşi au existat neajunsuri, există semne că ţara merge în direcţia corectă”, a subliniat oficialul european.

Constituţia Republicii Moldova a fost adoptată în 1994.