logo

Constantin Oboroc: Niciodată nu am oferit bani pentru semnătură sau pentru vot


https://www.ipn.md/ro/constantin-oboroc-niciodata-nu-am-oferit-bani-pentru-semnatura-8008_1076517.html

Constantin Oboroc, care își propunea să candideze la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, dar nu a colectat numărul necesar de semnături, spune că niciodată nu a oferit bani pentru semnătură sau pentru vot. În procesul colectării semnăturilor, una dintre cele mai dificile întrebări adresate grupului de inițiativă a fost: „Dar voi câți bani dați?”. „Nu avem şi nici nu vom avea niciodată răspuns la această întrebare. Nu am oferit bani pentru semnătură sau pentru vot. Este poziţia noastră principială”, a declarat Constantin Oboroc, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Constantin Oboroc spune că, împreună cu grupul de iniţiativă, s-au confruntat cu situaţii „neordinare şi incredibile pentru ziua de astăzi” în raioane. Înainte de a se prezenta în multe raioane, au sunat primarii şi au anunţat că vor veni, cu toate că legislaţia nu prevede autorizaţii pentru a colecta semnături. În raioanele Orhei, Bălţi şi Criuleni s-au confruntat cu cele mai mari dificultăţi. În Criuleni, spre exemplu, a fost întâmpinat de cineva din sistemul bugetar, care l-a informat că nu se poate afişa cu el pentru că riscă să-şi piardă serviciul. Altă persoană, care începuse să colecteze semnături, a primit un apel telefonic, după care a plecat imediat şi fără nici-o explicaţie. Totodată, grupul de iniţiativă era în permanenţă supravegheat de o maşină de poliţie.

Constantin Oboroc a specificat că şi cu Primăria din Bălţi a avut neînțelegeri. A fost umilit şi i s-a refuzat să i se vorbească în limba de stat. „Eu sper să trăiesc pe palma asta de pământ când aici va fi instaurată o lege prin care lumea care scuipă în faţa demnităţii noastre să fie pusă la punct. Eu văd asta foarte simplu: un astfel de răspuns este un scuipat direct în demnitatea noastră. Eu sper ca la noi să fie instaurată legea aşa fel, ca atunci când se constată astfel de fapte, cazul să fie judecat şi în 72 de ore astfel de cetăţean, care scuipă brutal direct în faţa noastră, să fie lipsit de cetăţenie şi expulzat din ţară. Eu aşa văd soluţionarea problemei”, a spus acesta.

Referindu-se la faptul că grupul de iniţiativă nu a reuşit să colecteze numărul necesar de semnături pentru ca să fie înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale, Constantin Oboroc a menţionat că nu învinuieşte pe nimeni pentru această „lucrare nereuşită”. „Îmi asum toată responsabilitatea personal, pentru că nu am fost destul de convingător, destul de organizat şi chibzuit. Sunt fericit că am cunoscut mulţi tineri puternici, voinici, care au înţeles esenţa mesajului meu, acţiunile pe care le-am propus. Acţiuni care nu sunt populiste, căzute din pod, dar nişte acţiuni trăite de mine ani de-a rândul, gândite şi venite din experienţa mea de viaţă şi activitate politică. Dacă oamenii au înţeles că aici este şansa să realizăm aceste acţiuni, este o şansă ca să ne ridicăm din genunchi, să punem ţara pe picioare, să ieşim din această mizerie, mocirlă, unde nu omul, dar banul conduce. Este o şansă reală, eu am văzut asta în ochii oamenilor şi cred în ei că se vor ridica mulţi şi se vor uni şi vor face în aşa fel ca noi să devenim oameni demni pe bucata aceasta de pământ”, a fost mesajul lui Constantin Oboroc.

Dina Diaconu, preşedinte al grupului de inițiativă, a vorbit despre o altă problemă cu care s-au confruntat în perioada de colectare a semnăturilor. „A fost deschis contul pentru finanţarea grupului de iniţiativă, dar cu mari probleme. Contul s-a corectat de patru ori. Dacă noi l-am deschis pe 7-10 septembrie, peste o săptămână încă nu era clar ce fel de cont este, oamenii încercau să transfere bani, dar se banii li se întorceau”, a explicat aceasta.

Astăzi, 30 septembrie, listele de subscripţie necompletate vor fi transmise Comisiei Electorale Centrale.