logo

Constantin Dicusar: Ucraina luptă pentru a asigura pacea Europei


https://www.ipn.md/ro/constantin-dicusar-ucraina-lupta-pentru-a-asigura-pacea-europei-8004_1101885.html

Republica Moldova trebuie să-și continue parcursul proeuropean și să-și consolideze relațiile cu România. Acest lucru va aduce țării securitate și bunăstare. Opinia aparține jurnalistului de la publicația Podul.ro Constantin Dicusar și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Războiul și Pacea în 2024”, organizate de Agenția de presă IPN. Potrivit jurnalistului, militarii ucraineni luptă pentru a asigura pacea și stabilitatea Europei, iar țările lumii civilizate trebuie să ajute Ucraina să facă față atacurilor barbare ale Rusiei.

Potrivit jurnalistului Constantin Dicusar, războiul din Ucraina a creat probleme satelor din vecinătate, inclusiv României și Republicii Moldova, accentuând retorica populistă a partidelor proruse din cele două țări.

„Republica Moldova, datorită poziției sale principiale în privința solidarității cu poporul ucrainean, a trebuit să-și rupă legăturile economice cu Federația Rusă. Practic, nu mai există piață de export în Rusia pentru produsele moldovenești. Pentru Republica Moldova cea mai mare problemă o constituie securitatea, atât securitatea internă, cât și securitatea externă. În regiunea transnistreană avem staționate ilegal trupe rusești de ocupație, care pun presiune pe întreaga societate. Pentru România anul 2024 este foarte important din punct de vedere electoral. În România vor avea loc alegeri care vor determina dinamica relațiilor cu Republica Moldova. Există multe atenționări din partea experților că în România ar urma să câștige teren partidele populiste, extremiste, care fac pe față propagandă rusească”, a spus jurnalistul Constantin Dicusar.

Potrivit jurnalistului, țările partenere vor sprijini, în continuare, militar și financiar Ucraina, înțelegând că armata ucraineană, prin rezistența pe care o opune barbariei ruse, asigură pacea întregii Europe.

„Ucriana se bucură de sprijinul întregii lumi civilizate. Până establishment-ul american își rezolvă problemele interne și se ajunge la un consens în privința acordării sprijinului militar către Ucraina, la dispoziția statului ucrainean se află și alte state, care pot acorda ajutor militar important, cum ar fi Norvegia. La fel, România s-a angajat să se implice în restaurarea a tot ce înseamnă sisteme electronice. Rusia vine și cu atacuri cibernetice la adresa instituțiilor ucrainene, iar contribuția României își va spune cuvântul în acest sens. E de așteptat ca până la clarificarea situației privind ajutorul oferit de SUA, ceilalți parteneri să nu abandoneze Ucraina. Ucraina luptă pentru libertatea și pentru asigurarea păcii în Europa. Prin urmate, nu cred că aliații vor abandona Ucraina”, a mai spus Constantin Dicusar.

Constantin Dicusar spune că doar aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și NATO poate oferi țării bunăstare și securitate, iar alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din 2025 reprezintă un test în acest sens.

„Pentru Republica Moldova este important să-și mențină parcursul proeuropean și proromânesc. Și în Republica Moldova vom avea alegeri în 2024 și 2025. Cetățenii trebuie să înțeleagă că parcursul și, ulterior, aderarea la UE ne va aduce beneficii, prosperitate. Dacă va fi depășită NATO-fobia, dacă vom face pasul și spre NATO, vom avea parte și de securitate. Pe plan bilateral, Republica Moldova trebuie să-și întărească relațiile cu România”, a explicat jurnalistul.

Dezbaterea publică la tema „Războiul și Pacea în 2024” este ediția a 298-a din ciclul de dezbateri: „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.