logo

Consolidarea organizaţiilor societăţii civile din Moldova în prevenirea HIV/SIDA şi îngrijirea femeilor şi minorilor deţinuţi


https://www.ipn.md/ro/consolidarea-organizatiilor-societatii-civile-din-moldova-in-prevenirea-hivsida--7542_1064893.html


Chişinău, 06.03.2012

Consolidarea organizaţiilor societăţii civile din Moldova în prevenirea HIV/SIDA şi îngrijirea femeilor şi minorilor deţinuţi                                      

Majoritatea persoanelor se tem doar de o simplă atingere sau o simplă conversaţie cu o persoană infectată cu HIV. Dacă aceasta mai ispăşeşte şi o sentinţă judecătorească, frica de a comunica cu ea devine şi mai mare. De contactul cu această persoană se tem deţinuţii, angajaţii penitenciarelor, rudele, prietenii şi chiar familia. 

Pe lângă problemele cauzate de această boală, persoanele HIV  pozitive se confruntă zilnic cu intoleranţa şi manifestările, uneori primitive, provocate de o informare şi educare insuficientă în comunitatea penitenciară.


În acest context, Societatea Internaţională a Drepturilor Omului –Secţia din Republica Moldova (SIDO-SRM) implementează în parteneriat cu Pro NGO! e.V din Germania  proiectul „Consolidarea organizaţiilor societăţii civile din Moldova în prevenirea HIV SIDA şi îngrijirea femeilor şi minorilor deţinuţi”. Proiectul este finanţat  de Uniunea Europeană în cadrul programului tematic "Instrumentul de Cooperare pentru Dezvoltare (ICD): Investiţia în oameni - sănătate pentru toţi", care a oferit un grant de 414,025 EUR din bugetul total al proiectului de 517,531 EUR. Perioada de implementare este de 24 luni.

Proiectul va contribui la protecţia drepturilor omului şi a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, eradicarea legilor punitive, inegalităţii gender şi discriminării. Modificările realizate ca urmare a proiectului vor face ca HIV/SIDA să devină o prioritate la nivel politic şi vor asigura durabilitatea politică.


Activităţile  proiectului vor fi îndreptate, în special, în acordarea de  sprijin  femeilor şi minorilor deţinuţi şi a foştilor  deţinuţi. Pe lânga informaţii, aceste persoane vor fi primi asistenţă psihologică, socială şi umanitară în rezolvarea problemelor legate de HIV/SIDA, în consolidarea relaţiilor de familie şi în căutarea unui loc de muncă. Copii şi rudele vor vizita femeile şi minorii deţinuţi, vor fi încurajaţi să contacteze cu rudele lor cu HIV/SIDA şi să păstreze relaţiile de familie.

Foştii deţinuţi cu HIV/SIDA vor fi instruiţi şi vor primi o nouă profesie sau o meserie, vor beneficia de asistenţă socială şi psihologică pentru a se integra pe piaţa forţei de muncă şi pentru a reduce sărăcia.

Partenerul german, Hans Born (Pro NGO! e.V.) a relatat că toţi beneficiarii proiectului vor fi informaţi cu privire la practicile europene şi vor fi instruiţi în prevenirea HIV/SIDA, drepturile omului şi demnitatea persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Acţiunile proiectului vor dezvolta şi susţine capacităţile ONG-urilor pentru advocacy şi de a se implica activ în dialog cu autorităţile cu privire la politicile referitoare la HIV/SIDA.

Reprezentanţii autorităţilor din Modlova vor fi instruiţi în asigurarea unui spectru mai larg de servicii de calitate pentru persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, deţinuţi şi foşti deţinuţi, în elaborarea de măsuri de combatere a stigmatizării şi discriminării faţă de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA în comunităţile locale.

Coordonatorul proiectului, Liubov Nemcinova, a menţionat că în urma implementării proiectului va fi consolidat parteneriatul între ONG-uri, autorităţile publice locale, autorităţile publice centrale şi Parlament în acţiunile de prevenire a HIV/SIDA, de tratament şi de îngrijire a persoanelor seropozitive.

SIDO-SRM va informa şi colabora şi cu autorităţile centrale şi locale. Autorităţile din Moldova vor cunoaşte mai mult despre  nevoile persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, despre bunele practici internaţionale care vor contribui la realizarea drepturilor lor .

 

 Mai multe informaţii:
www.ngo-at-work.org
www.ishr.md

 Persoana de contact:
Dr. Liubov Nemcinova
e-mail: nemcinova@yahoo.com
Tel.: (+373 22) 43 33 27