logo

Consiliului de presă recomandă uniformizarea utilizării datelor de pe reţelele de socializare


https://www.ipn.md/ro/consiliului-de-presa-recomanda-uniformizarea-utilizarii-datelor-de-pe-retelele-7967_1004914.html

Mass-media din Moldova are nevoie de un set de recomandări cu privire la utilizarea datelor de pe reţelele de socializare şi excluderea acestora din arealul investigaţiilor jurnalistice. Sugestia vine de la preşedintele Consiliului de presă, Ludmila Andronic, transmite IPN.

„Ar trebuie să instituim un model de solicitare sau de permisiune pentru utilizarea datelor personale ale persoanelor înregistrate pe reţele de socializare”, a menţionat Ludmila Andronic, vineri, 26 aprilie, în cadrul unei mese rotunde privind provocările etice ale instituţiilor de presă.

Maida Bahto, membru al consiliului de presă din Bosnia şi Herţegovina, invitat la eveniment, a spus că în presa on-line de la ei din ţară apar multe discursuri de defăimare din partea vizitatorilor, însă există posibilitatea de a te adresa cu o plângere organului de autoreglementare jurnalistică, care, la rândul său, se adresează redactorului cu cererea de a şterge comentariul. Totodată  colaborează cu poliţia şi Procuratura pentru a identifica autorul. În anul 2012, la organul de autoreglementare jurnalistică din Bosnia şi Herţegovina au fost trimise 200 de plângeri din partea utilizatorilor.

Ombudsmanul Estoniei, Tarmu Tammerk, a spus că, pentru a preveni posibile comentarii cu instigare la ură sau cu elemente discriminatorii, cele mai populare portaluri de ştiri din Estonia au adoptat un regulament. Astfel, persoanele pot să comenteze în spaţiul on-line având un pseudonim, dar fiind obligaţi de a se înregistra menţionând numele şi prenumele.

Invitatul din Bulgaria, Asen Velichkov, manager de programe la Centrul pentru Dezvoltarea Media din Sofia, a spus că nici jurnaliştii bulgari nu întotdeauna acţionează conform Codului Etic. Este şi exemplul cazurilor de auto-incendiere din anul trecut. „S-au întâmplat 6 cazuri de auto-incendiere, care au apărut mai apoi pe prima pagină a ziarelor, devenind un element de senzaţional”, a spus Asen Velichkov. De asemenea, acesta a subliniat lipsa unui mecanism de auto-reglementare funcţională în mass-media din Bulgaria.

Masa rotundă face parte din programul vizitei de studiu a proiectului „Responsabilităţile mass-media: practici de autoreglementare jurnalistice”, implementat de Asociaţia Presei Independente, în numele Consiliului de Presă din Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Programului Est Est fără Frontiere al Fundaţiei Soros-Moldova.