Un marş de doliu pentru victimele regimului totalitar comunist, instaurat în Basarabia după 28 iunie 1940, va fi desfăşurat de către Consiliul Unirii în această sâmbătă la Chişinău. Acţiunea va începe în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi se va încheia cu un program de muzică populară şi patriotică, în Scuarul Europei. Membrii Consiliului Unirii au făcut apel către toţi cei care simt româneşte să se alăture acestei acţiuni.
Vitalia Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), membru al Consiliului Unirii, a comunicat, într-o conferinţă de presă la IPN, că, din 2012 până acum, au fost desfăşurate mai multe acţiuni cu scopul de a sensibiliza românii de pe ambele maluri ale Prutului faţă de ororile cauzate de regimul totalitar comunist.
După marşul de doliu, un grup al Consiliului Unirii va merge la Ambasada Rusiei şi va depune o scrisoare adresată preşedintelui rus, Vladimir Putin. Liderului de la Kremlin i se va cere să înceteze promovarea politicilor agresive în Republica Moldova, să retragă trupele ruse din raioanele de est şi să înceteze susţinerea sub orice formă a regimului separatist din regiunea transnistreană.
De asemenea, Vitalia Pavlicenco a salutat desfăşurarea la 28 iunie a Congresului extraordinar al Partidului Naţional Liberal din România. Dând exemplul anului 1995, când partidele din România au semnat declaraţia de la Snagov, prin care s-au angajat să apropie aderarea europeană, Consiliul Unirii propune clasei politice din România să semneze acum o declaraţie Snagov-2 „pentru Basarabia”, prin care să se angajeze să sprijine demersul democratic şi proeuropean al ţării.
Secretarul general al PNL, Ion Margine, i-a îndemnat pe reprezentanţii partidelor politice şi organizaţiilor civice ce se consideră naţionale româneşti să se alăture marşului de comemorare din 28 iunie. Toţi participanţii vor fi îmbrăcaţi în negru, în semn de doliu pentru sutele de mii de victime ale regimului totalitar comunist.
Preşedintele Asociaţiei de veterani ai războiului de pe Nistru „Tiras-Tighina”, Anatolie Caraman, a adăugat că în timpul acţiunilor desfăşurate anterior s-a observat că forţele de ordinea nu şi-au îndeplinit misiunea corespunzător şi, în acest context, face apel către acestea să asigure securitatea marşului de sâmbătă.
Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care i se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru cunoscut ca Basarabia şi din partea nordică a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era ameninţată cu război.