Republica Moldova a înregistrat unele succese în ultimii doi ani, însă reformele începute trebuie continuate și implementate corect. Discutând relația cu Moldova, Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene și-a reafirmat astăzi, 26 februarie, sprijinul pentru țară, însă a subliniat că acest sprijin este condiționat de realizarea a mai multe reforme reale, în special în domeniul justiției, luptei anticorupție și economiei, transmite IPN.
Cu această ocazie, Consiliul și-a exprimat dezamăgirea că unele recomandări ale Comisiei de la Veneția privind sistemul electoral nu au fost respectate. Printre problemele nerezolvate se numără lipsa unui consens național privind reforma electorală și vulnerabilitatea candidaților din circumscripțiile uninominale în fața influenței oamenilor de afaceri sau a altor actor externi.
Totodată, autoritățile UE remarcă necesitatea unei prese libere și imparțiale. În acest context, Moldova este încurajată să adopte reforme împotriva concentrării proprietății mass-media în mâinile unor grupuri restrânse.
Deși miniștrii de externe ai Uniunii Europene au căzut de acord că reformele din sectorul bancar au fost reușite și au stabilizat situația, ei reamintesc necesitatea de a-i identifica și trage la răspundere pe toți cei responsabili de furtul miliardului.
Federica Mogherini, înaltul reprezentat al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, a spus că mesajul principal al concluziilor adoptate de Consiliul este unul de reafirmare a sprijinului UE pentru Moldova. Pe de altă parte, pentru ca acest sprijin să fie credibil, autoritățile moldovenești trebuie să facă mișcări clare în lupta împotriva corupției, în reforma justiției și pe segmentul economiei.
De asemenea, în textul concluziilor adoptate de Consiliul de Afaceri Externe se subliniază în repetate rânduri că asistența macro-financiară este condiționată atât de îndeplinirea acțiunilor din Memorandumul de Înțelegere, cât și a pre-condițiilor politice.