logo

Consiliul UE încearcă să transmită semnale privind îngrijorările de pe agendă, opinie


https://www.ipn.md/ro/consiliul-ue-incearca-sa-transmita-semnale-privind-ingrijorarile-de-pe-7978_1040235.html

Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene încearcă să transmită semnale nu doar pentru clasa politică din Republica Moldova, dar și pentru societate, în ansamblu, cu privire la acele îngrijorări care mai rămân pe agenda Uniunii Europene în raport cu Republica Moldova. De această opinie este Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, referindu-se la concluziile Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene în raport cu Republica Moldova, exprimate luni, 26 februarie, transmite IPN.

Potrivit lui, este vorba și despre un îndemn pentru autorități de a asigura punerea în aplicare nu doar a condițiilor asumate prin prisma Agendei de asociere cu UE, dar și a celor enunțate în Memorandumul de înțelegere pentru asistența macrofinanciară. „Aceste concluzii, practic, vin în ajunul ședinței Consiliului de asociere cu UE de la sfârșitul lunii aprilie care va face deja o evaluare mai cuprinzătoare asupra stadiului de relații bilaterale cu UE”, a spus Iulian Groza în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Editorialistul Nicolae Negru consideră că tonalitatea oficialilor europeni exprimată în cadrul raportului este una mai echilibrată, comparativ cu raportul aceleași structuri din 15 februarie 2016, în care s-a pus accentul preponderent pe ceea ce trebuie de făcut. Potrivit lui, în raportul actual se întrezărește și un motiv de satisfacție pentru guvernare, dar există și motive de îngrijorare fiindcă foarte multe lucruri serioase sunt menționate pe care guvernarea nu le-a făcut deși a promis că le va face. „Pentru mine sună ca un semnal de alarmă faptul că s-a constatat lipsa progresului în descoperirea fraudei bancare, tragerea la răspundere a celor care au fraudat sistemul bancar și întoarcerea banilor”, afirmă Nicolae Negru.

Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene și-a reafirmat luni, 26 februarie, sprijinul pentru Republica Moldova, însă a subliniat că acest sprijin este condiționat de realizarea a mai multe reforme reale, în special în domeniul justiției, luptei anticorupție și economiei.