logo

Consiliul UE a adoptat un nou cadru de sancțiuni împotriva persoanelor responsabile pentru destabilizarea în Moldova


https://www.ipn.md/ro/consiliul-ue-a-adoptat-un-nou-cadru-de-sanctiuni-7965_1096646.html

Consiliul European a adoptat un nou cadru de măsuri restrictive specifice care oferă Uniunii Europene posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat Consiliul European într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a menționat că Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina. „Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm rezistența Moldovei prin țintirea celor care încearcă să destabilizeze țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în contextul dificil actual”, a spus Josep Borrell.

Datorită acestui nou cadru, UE va putea viza, de exemplu, persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic sau care încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Viitoarele măsuri restrictive ar putea viza și persoanele care comit abateri financiare grave privind fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra activităților autorităților statului. De asemenea, sancțiuni vor presupune înghețarea activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități, și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice, se arată în comunicatul Consiliului European.

Eforturile de destabilizare în Republica Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE. Acest cadru de măsuri restrictive a fost adoptat la solicitarea Republicii Moldova, se mai spune în comunicat.

Miniștrii de externe ai țărilor din formatul „Nord-Baltic 8” (Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia) care s-au aflat într-o vizită la Chișinău, în perioada 27 – 28 aprilie, au semnat o declarație comună cu Republica Moldova prin care s-au declarat hotărâte să sprijine procesul UE în curs de a impune măsuri restrictive asupra persoanelor responsabile pentru subminarea și destabilizare în Moldova și să susțină soluționarea pașnică a conflictului transnistrean cu asigurarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

La 24 aprilie 2023, Uniunea Europeană a lansat misiunea civilă a UE în Moldova în cadrul politicii de securitate și apărare comune, cu scopul de a consolida rezistența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv al securității cibernetice și al combaterii manipulării și interferenței informațiilor străine.