logo

Consiliul Suprem de Securitate recomandă elaborarea Concepţiei securităţii informaţionale


https://www.ipn.md/ro/consiliul-suprem-de-securitate-recomanda-elaborarea-conceptiei-securitatii-infor-7967_1015741.html

Republica Moldova nu are o politică de stat în domeniul securităţii informaţionale, aceasta în condiţiile în care ţările vecine, România şi Ucraina, sunt printre primele 10 state împotriva cărora sunt îndreptate cele mai multe atacuri cibernetice. Consiliul Suprem de Securitate, reunit marţi, 7 octombrie, în şedinţă, a decis să recomande Parlamentului să examineze, în mod prioritar, proiectele de acte legislative ce ţin de domeniile securităţii informaţionale, prevenirii şi combaterii infracţiunilor informatice şi de telecomunicaţii. Urmează, de asemenea, să fie elaborată o concepţie informaţională pentru a diminua riscurile de atac cibernetic, transmite IPN.

Alexei Barbăneagră, consilierul preşedintelui în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate, a comunicat jurnaliştilor, după şedinţă, că există anumite riscuri pentru Moldova şi situaţii care nu sunt reglementate de lege. „Am evidenţiat că există impedimente în asigurarea securităţii informaţionale, lipseşte o abordare de sistem şi o politică de stat în domeniul securităţii informaţionale. S-a vorbit despre necesitatea elaborării unei concepţii informaţionale. Au fost atacuri, dar nu numai la adresa Republicii Moldova. Atacurile date sunt specifice secolului 21. Cinci moldoveni au fost traşi la răspundere penală pentru fraude informaţionale. Aceste fraude pot duce la periclitarea activităţii sistemului de securitate”, a subliniat secretarul Consiliului Suprem de Securitate.

Pavel Filip, ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, a menţionat că este firesc să se discute despre securitatea cibernetică în epoca informaţională. „Este bine să prevenim, iar acţiunea de astăzi are caracter preventiv. Nu există pericole iminente, dar am vorbit despre ceea ce trebuie să facem. Trebuie să fim conştienţi că devenim mai vulnerabili odată cu răspândirea internetului”, a spus ministrul.

Consiliul va recomanda Guvernului să asigure executarea Planului de acţiuni privind implementarea Strategiei Naţionale de dezvoltare a societăţii informaţionale „Moldova Digitală 2020”. De asemenea, să asigure crearea Centrului de reacţie la incidentele de securitate, care, suplimentar la funcţiile de bază, va defini un instrument comun în efectuarea campaniilor de informare a statului, a companiilor şi a cetăţenilor cu privire la crimele informatice, ameninţările şi căile de prevenire ale acestora. Guvernului i se mai recomandă să asigure elaborarea Concepţiei securităţii informaţionale şi Strategiei de securitate informaţională şi să intensifice acţiunile orientate spre reducerea impactului potenţialelor riscuri la adresa securităţii informaţionale.