În contextul informațiilor lansate în spațiul mediatic de către vicepremierul Andrei Năstase, ministru al afacerilor interne, privind derularea unei ședințe extraordinare a Consiliului Superior al Procurorilor, instituția precizează că „pentru data de 9 iulie nu a fost preconizată și nici convocată o ședință în plen”. CSP mai menționează că este un organ independent, parte a autorității judecătorești, „fiind apriori exclusă posibilitatea ca reprezentanții puterii legislative sau ai puterii executive să înainteze solicitări cu referire la procedurile de convocare și organizare a ședințelor acestei instituții publice”, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă, CSP infirmă declarațiile potrivit cărora Andrei Năstase ar fi „cerut președintei Consiliului Superior al Procurorilor convocarea unei ședințe”, deoarece nici un act normativ nu conferă o asemenea competență mandatului deținut de exponenții puterii executive, iar acreditarea în spațiul public a ideii de existență a acestei solicitări generează riscul depășirii limitelor impuse de principiul separării puterilor în stat și poate fi apreciat ca un element de presiune asupra Consiliului Superior al Procurorilor.
„Având în vedere că domnul Andrei Năstase a renunțat la mandatul de deputat în Parlament și, implicit, nu mai deține calitatea de membru al Comisiei de specialitate, au fost epuizate premisele care validau întrunirea în acest format cu membrii CSP”, se mai spune în comunicat.
Comunicatul CSP a fost remis presei, dar este adresat și autorităților publice, ambasadelor și misiunilor acreditate în Republica Moldova și societății civile.
Vicepremierul Andrei Năstase, ministru al afacerilor interne, scris luni pe o rețea de socializare că săptămâna trecută a cerut președintei CSP convocarea unei ședințe pentru a pune în discuție demersurile sale legate de activitatea Procuraturii, în general, și a procurorului general Eduard Harunjen, în special. Potrivit lui, ședința a fost anunțată pentru marți, la ora 10.00. Ministrul mai menționează că a expediat la adresa CSP și a Procuraturii Generale o sesizare prin care solicită să fie desemnat un procuror sau un grup de procurori care să examineze plângerea și să pornească urmărirea penală împotriva procurorului general „pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției, corupere pasivă etc”.