logo

Consiliul raional Ocniţa a fost inactiv în atragerea proiectelor. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/ro/consiliul-raional-ocnita-a-fost-inactiv-in-atragerea-proiectelor-alegeri-2015-7978_1020632.html

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Ocniţa.
---

Raionul Ocniţa are 21 de primării pentru cele 33 de localităţi. Populaţia totală a raionului este de peste 55 de mii de locuitori.

Lilia Hropotinschii, director executiv al asociaţiei obşteşti „Paradis” din oraşul Ocniţa, a comunicat că acest raion este parte într-un program-pilot de administrare a resurselor financiare şi este foarte restrâns în cheltuirea banilor, respectiv nu-şi poate permite alte cheltuieli decât ceea ce acumulează de sine stătător din taxe şi impozite. Din aceste considerente, mai mulţi primari au motivat că nu au putut realiza diferite promisiuni neavând resurse disponibile.

Expertul spune că foarte mult au influenţat şi culorile politice. În ultimii 4 ani în raion nu s-au făcut investiţii şi nu s-au desfăşurat proiecte comparabile cu perioada anterioară. Lilia Hropotinschii crede că o parte din vină o au şi autorităţile locale, care au manifestat interes scăzut în a rezolva problemele din localităţi. Unii primari, care au fost mai insistenţi, au atras proiecte sociale şi de infrastructură foarte bune, colaborând cu USAID, PNUD etc. Expertul spune că primarii care au putut atrage proiecte sunt şi femei, şi bărbaţi, de culori politice diferire, ceea ce arată că, dacă se vrea cu adevărat, atunci se reuşeşte.

Referindu-se la proiectele reuşite, Lilia Hropotinschii a spus că primarul din Hădărăuţi a reuşit să renoveze şcoala şi grădiniţa din localitate, a făcut un cămin cultural foarte bun. Un alt exemplu este şi Primăria din Mereşeuca, unde a fost renovată grădiniţa. Şi în Bârnova a fost renovat gimnaziul din localitate prin atragere de proiecte. Pe de altă parte, un exemplu negativ este Primăria Corestăuţi, care nu a prezentat interes deloc să atragă vreun proiect pentru implementare. Un motiv invocat de autorităţi e că oamenii din localitate nu au vrut să contribuie deloc. Lilia Hropotinschii crede însă că populaţia ar fi fost motivată să contribuie dacă avea exemplul primarului.

Cât priveşte Consiliul raional Ocniţa, acesta nu a fost deloc activ şi nu a reuşit să atragă vreun proiect regional mai vast. Lilia Hropotinschii spune că nu înţelege de ce consiliul găseşte mereu bani pentru a face noi şi noi renovări la spitalul raional, dar pentru alte proiecte bani nu sunt. Opoziţia formată de partidele pro-europene nu prea are voce la şedinţele consiliului şi se realizează proiectele care prezintă interes pentru o singură parte.

Expertul mai spune că în raionul Ocniţa ar trebui să se pună accentul pe proiecte de infrastructură. „Am participat la realizarea unui studiu de fezabilitate privind reconstrucţia unei porţiuni de drum care ar servi la valorificarea potenţialului turistic, ar trebui de promovat proiecte de atragere a turiştilor. Pentru tineret nu se realizează practic nimic, pierdem tinerii din raion. Avem în raion clădiri în care ar putea fi deschise incubatoare de afaceri, s-ar putea crea noi locuri de muncă”, a spus directorul executiv al asociaţiei „Paradis”.

Lilia Hropotinschii e de părere că pentru a eficientiza administraţia publică locală trebuie să se facă modificări legislative, iar funcţionarii publici trebuie să înţeleagă că trebuie să muncească în interesul cetăţeanului.

Expertul a apreciat că promisiunile făcute în campania electorală locală de acum 4 ani de către concurenţi s-au realizat în proporţie de 10%. Vorbind despre campania electorală actuală, Lilia Hropotinschii a spus că are speranţa că alegătorii, dându-şi votul, vor ţine cont de profesionalismul candidaţilor, nu pe factorul politic, şi că îi vor alege pe cei care acţionează, nu doar fac promisiuni.

Mariana Galben, IPN