Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană s-a convocat în şedinţă miercuri, 25 mai. În cadrul şedinţei s-a specificat că urmează a fi instituite grupuri de lucru tematice. Acestea vor examina la ce etapă se află acţiunile incluse în Foaia de parcurs privind implementarea Acordului de Asociere cu UE, transmite IPN.
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a comunicat în debutul evenimentului că acum, din cele 15 acţiuni din Foaia de parcurs, care au termenul de implementare martie-aprilie, au fost realizate integral 6 acţiuni. Informaţiile privind examinarea proiectelor de legi prioritare au fost prezentate de către preşedinţii comisiilor parlamentare.
Andrian Candu a comunicat că vor fi create grupuri de lucru specializate. Totodată, şeful legislativului a amintit că elaborarea noii pagini de internet a Parlamentului este pe ultima sută de metri şi urmează să se examineze cu tehnicienii, posibilitatea de integrare a unei platforme de comunicare instituţională pe tematica integrării europene.
Ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari, a raportat că acum în Parlament sunt 7 proiecte care aşteaptă să fie votate în lectura întâi şi alte 12 proiecte – pentru lectura a doua, iniţiative ce vizează sectorul justiţiei. Oficialu la specificat că după ce vor fi adoptate aceste proiecte, cifrele care prezintă gradul de implementare a acţiunilor din Strategiei de reformare a justiţiei se vor apropia de 100%.
Viceministra de externe, Daniela Morari, a menţionat la şedinţă că recent, oficialii UE au luat decizia că Acordul de Asociere cu Moldova intră complet în vigoare la 1 iulie. După aceasta urmează a fi adoptată o nouă agendă de asociere, căci cea veche expiră. În baza noii agende va fi creeat un nou program de implementare a documentului.
Consiliul parlamentar pentru integrare europeană a fost constituit de Biroul Permanent al Parlamentului în calitate de mecanism de exercitare a controlului parlamentar privind implementarea Acordului de Asociere cu UE.