logo

Consiliul Nediscriminare, îngrijorat de situaţia persoanelor cu dizabilităţi


https://www.ipn.md/ro/consiliul-nediscriminare-ingrijorat-de-situatia-persoanelor-cu-dizabilitati-7967_1017135.html

Consiliului pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii se arată îngrijorat de atitudinea societăţii şi a autorităţilor faţă de persoanele cu dizabilităţi, care deseori dau dovadă de un comportament discriminatoriu. Preşedintele consiliului, Oxana Gumennaia, a declarat marţi, 9 decembrie, la o conferinţă de presă la IPN, că Republica Moldova dispune de o legislaţie foarte bună în ceea ce ţine de protecţia persoanelor cu dizabilităţi, dar aceasta nu întotdeauna ajunge să fie aplicată corect.

„Consiliul este îngrijorat de faptul că deciziile care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi sunt contestate în judecăţi şi avem dosare care sunt pierdute la nivel naţional. Noi am aderat la multe acte internaţionale şi avem legislaţie de stat foarte bună care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi, dar în pofida acestui fapt, problemele continuă”, a spus Oxana Gumennaia.

Lucia Gavriliţă, membră a consiliului, a remarcat că societatea nu este încă pregătită să înţeleagă de ce o persoană cu dizabilităţi este la fel ca oricare altă persoană şi de ce o persoană cu dizabilităţi trebuie să se bucure de toate drepturile din plin.

Doina Ioana Străisteanu, membră a consiliului, a constatat ce cel mai frecvent sunt discriminate persoanele cu dizabilităţi mintale/intelectuale. Acestea sunt discriminate chiar şi de avocaţii care trebuie să le asigure asistenţă juridică garantată de stat.

Consiliul  pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii este o autoritate publică autonomă, un organ colegial membrii căruia sunt numiţi de Parlamentul Republicii Moldova. În componenţa consiliului au fost aleşi 5 membri, fiecare este un expert independent, cu un mandat de 5 ani.

Pe parcursul unui an şi jumătate de activitate, la consiliu au fost depuse 191 de plângeri. Consiliul a emis 70 de decizii, dintre care 14 vizează discriminare pe criteriu de dizabilitate.