logo

Consiliul Europei lansează două proiecte ce susțin reforme în justiția penală din Moldova


https://www.ipn.md/ro/consiliul-europei-lanseaza-doua-proiecte-ce-sustin-reforme-in-7967_1081198.html

Consiliul Europei a lansat două proiecte pentru a continua susținerea reformelor în sectorul justiției penale în Republica Moldova. Este vorba despre proiectul „Consolidarea reformelor din sistemul penitenciar, de probațiune și de îngrijire a sănătății în instituțiile de tip închis din Republica Moldova” (SPPRH), cu durata de 36 de luni, și „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova” (SHRCCJ), cu durata de 30 de luni. Ambele sunt finanțate prin Planul de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova (2021-2024), transmite IPN.

Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, citat într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, a precizat că proiectul SPPRH își propune să îmbunătățească managementul penitenciarelor, să promoveze calitatea asistenței medicale acordate deținuților, inclusiv și a îngrijirii sănătății mintale și să sprijine Inspectoratul Național de Probațiune în consolidarea profilului său. De asemenea, își propune să promoveze valoarea sancțiunilor și măsurilor comunitare printre toți actorii sistemului de justiție penală și să consolideze programele și protocoalele de tratament pentru pacienții din instituțiile psihiatrice, inclusiv pentru pacienții aflați la tratament prin constrângere

Proiectul SHRCCJ se axează pe aplicarea arestării preventive, aplicarea pedepselor penale și îmbunătățirea eficacității mecanismelor de control și monitorizare a condițiilor de detenție, inclusiv a mecanismelor disponibile Instituției Ombudsmanului și Mecanismului Național de Prevenire a Torturii, astfel contribuind la reducerea supraaglomerării în penitenciare și încurajarea utilizării sancțiunilor și măsurilor comunitare. Obiectivul cheie al proiectului este de a face sistemul de justiție penală din Moldova mai conform standardelor privind drepturile omului. Ambele proiecte, susține oficialul, sunt interconectate și constituie o abordare amplă în soluționarea problemelor cheie aferente justiției penale în Moldova.

Alexandru Pleșca, secretar de stat la Ministerul Justiției, a menționat că, pentru depășirea situației actuale precare în sistemul justiției, mai sunt necesare intervenții și sprijin suplimentar. Ambele proiecte vor contribui la consolidarea sistemului de justiție penală în țară, care, de asemenea, se bazează pe analiza constatărilor și recomandărilor emise de organismele de monitorizare ale Consiliului Europei și ale altor organisme internaționale.

Cornel Lebedinschi, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, a remarcat că planurile de lucru ale proiectelor vor aduce o valoare adăugată fiecărui beneficiar implicat în ele.

Planurile generale de lucru ale proiectelor și planurile operaționale de lucru pentru anul 2021 au fost discutate și aprobate de membrii comitetelor directoare.