Consiliul de Presă vine cu un apel către mass-media să respecte dreptul la replică al persoanelor acuzate în spaţiul public, indiferent de statutul celor care lansează acuzaţiile. Îndemnul vine în contextul unei plângeri depuse de judecătoarea Lilia Vasilievici împotriva Jurnal Trust Media pentru difuzarea unor acuzaţii de corupţie, lansate public de procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, transmite IPN.
Cererea magistratei la adresa Consiliului de Presă a fost respinsă pe motiv că petiţionara a recurs deja la calea judiciară de examinare a acestui litigiu, adresând o cerere prealabilă în baza Legii cu privire la libertatea de exprimare, iar conform Regulamentului său de activitate, Consiliul de Presă este o structură de examinare a plângerilor în afara instanţelor de judecată. Totodată, membrii Consiliului de Presă s-au pronunţat asupra acţiunilor mai multor instituţii mass-media care au preluat declaraţiile procurorului Ion Diacov şi nu au oferit drept de replică magistratei, încălcând astfel unul din principiile de bază ale deontologiei jurnalistice.
„Atenţionăm mass-media că este o practică periculoasă, inclusiv pentru media înseşi, deoarece publicarea acuzaţiilor fără oferirea dreptului la replică îi poate duce în procese judiciare. O declaraţie „tare” a unei persoane publice nu reprezintă o sentinţă, iar interesele persoanele care lansează acuzaţii în spaţiul public pot fi diferite, de aceea jurnaliştii trebuie să fie foarte atenţi”, a declarat preşedinta Consiliului de Presă, Ludmila Andronic.
Ea a mai adăugat că deontologia profesională obligă instituţiile mass-media să asigure dreptul la replică persoanelor acuzate, indiferent de statutul celor care lansează acuzaţiile, fie ei procurori, deputaţi sau miniştri, şi doar o hotărâre irevocabilă a unei instanţe judecătoreşti poate justifica afirmaţiile despre încălcarea legii.