logo

Consiliul de Presă: dezvăluirea imaginii minorilor deţinuţi contravine deontologiei


https://www.ipn.md/ro/consiliul-de-presa-dezvaluirea-imaginii-minorilor-detinuti-contravine-deontologi-7978_1017560.html

Urmare a adresărilor din partea mai multor utilizatori ai reţelelor de socializare, Consiliul de Presă s-a autosesizat în cazul difuzării la câteva posturi de televiziune a reportajelor despre vizita la un liceu din Chişinău a unui grup de minori deţinuţi la penitenciarul din Goian, fără ca identitatea deţinuţilor minori să fie protejată. Examinând reportajele, Consiliul de Presă a constatat abateri de la normele deontologice de protecţie a identităţii minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă, transmite IPN.

Reportajele difuzate la posturile de televiziune Canal 2, Canal 3, Prime TV şi Publika TV au relatat despre vizita unui grup de deţinuţi minori de la Penitenciarul din Goian la Liceul „Spiru Haret” din Chişinău, organizată de administraţia penitenciarului cu scopul de a facilita reintegrarea acestora în societate. În reportaje au fost incluse şi interviuri cu deţinuţii minori, fără ca imaginea lor să fie protejată. Membrii Consiliului de Presă au stabilit că în realizarea reportajului jurnaliştii nu au asigurat protejarea efectivă a identităţii copiilor aflaţi în conflict cu legea, aşa cum cer normele deontologiei profesionale şi bunele practici jurnalistice. Principiile etice în relatările despre copii şi tineri, elaborate de UNICEF, promovează respectarea de către profesioniştii media a interesului superior al copilului în interviurile cu copiii aflaţi în conflict cu legea, iar dezvăluirea identităţii unui copil condamnat poate afecta procesul de reintegrare a acestuia.

Preşedinta Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, a menţionat că intenţia jurnaliştilor şi a administraţiei penitenciarului din Goian a fost una bună, deoarece au vrut să ajute în procesul de socializare a deţinuţilor minori, însă atât reporterii, cât şi responsabilii de la penitenciar nu au avut grijă să respecte drepturile acestor copii. „Ei au încălcat legea în copilărie şi au fost pedesiţi pentru asta, însă trebuie să le oferim şansa reintegării în societate. În acest caz, jurnaliştii trebuiau să-i filmeze din spate sau să le acopere feţele”, a spus Ludmila Andronic. Membrii Consiliului de Presă au remarcat şi faptul că publicarea informaţiei ce conţine date cu caracter personal ale unui copil bănuit, acuzat ori condamnat pentru săvîrşirea unei infracţiuni sau contravenţii, dacă acesta nu se ascunde de organele de drept ori de instanţele judecătoreşti, este intezisă prin Legea cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei care a intrat în vigoare în iulie 2013.

În decizia adoptată la 18 decembrie 2014, Consiliul de Presă a constatat că, prin dezvăluirea imaginii minorilor deţinuţi, a fost încălcat articolul 4.13 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, care obligă jurnalistul să protejeze identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă, modificând în acest sens înregistrările video şi fotografiile publicate. Consiliului a cerut jurnaliştilor şi editorilor instituţiilor mass-media să asigure protejarea identităţii copiilor aflaţi în conflict cu legea. O solicitare similară va fi transmisă şi în atenţia conducerilor penitenciarului din Goian.