logo

Consiliul de Presă atenționează mass-media să asigure protecția copiilor victime ale abuzurilor


https://www.ipn.md/ro/consiliul-de-presa-atentioneaza-mass-media-sa-asigure-protectia-copiilor-7967_1037488.html

Consiliul de Presă își manifestă îngrijorarea în legătură cu cazurile de dezvăluire în materialele jurnalistice a identității copiilor care au fost victime ale diferitor forme de abuzuri. Membrii CP atenționează că la realizarea subiectelor cu implicarea copiilor este primordial să se acționeze în interesul superior al copilului, care ar trebui să prevaleze în fața altor rațiuni precum audiența, suscitarea curiozității sau alte interese ale adulților, fie ele și nobile. Consiliul de Presă reamintește că la relatarea cazurilor dramatice, a abuzurilor, sinuciderilor și altor situații cu conotație negativă, este obligatoriu ca imaginile copiilor-victime să fie procesate electronic pentru a le proteja identitatea. Măsuri de protecție a identității trebuie aplicate și față de rudele victimelor, iar în interesul superior al copilului victimă nu vor fi oferite alte detalii care pot duce la dezvăluirea identității, transmite IPN.

Două din cele cinci sesizări examinate în ședința Consiliului de Presă din 6 octombrie 2017, au vizat anume încălcări ale normelor deontologice de protecție a minorilor. Prima sesizare a fost depusă de către Coaliția Națională Viața fără Violență în Familie împotriva unui material publicat pe un site despre o fată de 14 ani, presupusă victimă a unui viol. Persoana care a intervievat-o i-a dezvăluit identitatea și i-a adresat întrebări provocatoare care au revictimizat-o. Consiliul de Presă a constatat încălcarea prevederilor deontologice cu privire la protecția persoanelor în situații vulnerabile, protecția minorilor, dar și cu privire la toleranță și nediscriminare și a recomandat editarea suplimentară sau retragerea interviului de pe site.

O plângere similară a fost depusă de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) împotriva unui post televiziune care a relatat povestea a trei copii victime ale violenței, unul dintre care este posibilă victimă a abuzului sexual. Chiar dacă au fost atenționați de către specialiști să protejeze identitatea protagoniștilor, pentru ca aceștia să nu fie revictimizați sau stigmatizați, totuși postul TV nu a ținut cont de aceste recomandări. Și în acest caz Consiliul de Presă a constatat că autorii materialului au încălcat prevederile deontologice conform cărora jurnalistul nu dezvăluie identitatea victimelor accidentelor, calamităților, infracțiunilor, cu precădere ale agresiunilor sexuale, dar și obligațiunea de a proteja identitatea minorilor implicați în evenimente cu conotație negativă.

Consiliul de Presă reamintește jurnaliștilor și instituțiilor mass-media că respectarea drepturilor copiilor nu este doar o obligație deontologică, ci și una legală, prevăzută de Legea privind protecția copiilor de impactul negativ al informației și de Codul audiovizualului al Republicii Moldova.

Membrii Consiliului de Presă au propus desfășurarea unei dezbateri comune cu participarea avocatului poporului pentru protecția drepturilor copilului și a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului, în cadrul căreia să fie abordate subiectele legate de asigurarea protecției copiilor victime în materialele jurnalistice. Totodată, membrii CP au recomandat jurnaliștilor să utilizeze la scrierea materialelor despre copii Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști și alte ghiduri de bune practici jurnalistice: „Violența împotriva copiilor: ce și cum relatăm”, editat de UNICEF, „Protecția minorilor în mass-media”, „Cum protejăm imaginea copiilor în subiectele jurnalistice cu conotație negativă”, editate de Consiliul de Presă.