Consiliul de Observatori a stabilit achiziţiile Programului „Compact” pentru 6 luni
https://www.ipn.md/ro/consiliul-de-observatori-a-stabilit-achizitiile-programului-compact-pentru-6-lun-7967_1000660.html
Concursul pentru selectarea companiilor de construcţie pentru reabilitarea sistemelor de irigare în cadrul Programului „Compact” va fi organizat până în luna martie 2013. În aceeaşi perioadă de timp va fi procurat şi echipamentul suplimentar pentru crearea reţelei naţionale de monitorizare în timp real a cantităţii şi calităţii apelor de suprafaţă. Achiziţiile necesare pentru implementarea Programului „Compact”, preconizate pentru următoarele şase luni, au fost aprobate, marţi, 2 octombrie, în şedinţa Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului (FMF) Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Şedinţa a fost prezidată de către premierul Vlad Filat. Consiliul de Observatori a aprobat şi Planul de acţiuni pentru prevenirea, identificarea şi eliminarea riscurilor de fraudă şi corupţie pe parcursul derulării Programului „Compact”. În cadrul aceleaşi şedinţe, consiliul a acceptat primul raport de audit al FPM Moldova. Potrivit companiei de audit, nu au fost identificate abateri sau încălcări ale legislaţiei naţionale şi cerinţelor Corporaţiei Provocările Mileniului în procesul de realizare a obiectivelor „Compact”. „Pentru noi este important modul în care va fi implementat acest program. Reputaţia şi credibilitatea noastră depinde de modul cum îl vom finaliza”, a spus Vlad Filat.
Licitaţia de selectarea a companiei care va efectua lucrările de construcţie a sistemului de irigare va fi anunţată în luna noiembrie. „Sper să avem aceeaşi situaţie ca şi în cazul drumurilor, să fie mulţi participanţi şi să putem face economii. Totodată, trebuie să fim atenţi la raportul calitate-preţ”, a spus în context primul ministru.
Programul „Compact”, în valoare totală de 262 de milioane de USD, este finanţat de Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului. Proiectele implementate în cadrul programului au scopul să contribuie în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova şi vizează investiţii în reabilitarea drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă.
Consiliul de Observatori al FPM Moldova este constituit din reprezentanţi ai Guvernului, societăţii civile şi mediului de afaceri.