Consiliul Concurenței a aplicat pe parcursul anului trecut amenzi în valoare de peste 19 milioane de lei. Cinci milioane din această sumă au fost deja încasate în bugetul de stat. La un eveniment de prezentare a Raportului de activitate al Consiliului pentru anul 2016, președinta acestuia, Viorica Cărare, a spus că scopul autorității naționale în domeniul concurenței nu este de a-i pedepsi pe agenții economici, ci de a-i face să conștientizeze că prin acțiunile lor pot distorsiona mediul concurențial. Or, concurența loială pe piață constituie o premisă pentru ca populația să poată beneficia de mărfuri și servicii de calitate la un preț rezonabil, transmite IPN.
Viorica Cărare a remarcat că, deși Consiliul Concurenței este o instituție tânără comparativ cu autoritățile de profil europene, deja transmite colegilor din Ucraina experiența acumulată în ceea ce privește evidența și înregistrarea ajutorului de stat. „În continuare ne propunem să transmitem experiența noastră în domeniul ajutorului de stat colegilor din Georgia, Armenia și Azerbaidjan. În acest sens, sperăm să fim acceptați de autoritățile europene. Și, desigur, sperăm, ca în viitor să fim furnizori de experiență europeană în domeniul concurenței”, a subliniat.
Printre obiectivele asumate de către Consiliul Concurenței pentru anul curent se înscrie implementarea noului Program național în domeniul concurenței și ajutorului de stat, aprobat recent de Guvern, intensificarea eforturilor de promovare a culturii concurențiale în societate, identificarea ajutoarelor de stat acordate ilegal și a acelor utilizate abuziv, realizarea unor studii de cunoaștere a diverselor segmente de piață, realizarea prevederilor Acordului de Asociere semnat cu UE în materie de concurență și ajutor de stat.
Autoritatea națională de concurență a fost creată acum zece ani. În dezvoltarea capacităților instituționale și-au adus contribuția experți ai statelor UE, în parte experți din Romania.