logo

Consiliul alianţei de guvernare a decis publicarea raportului Kroll


https://www.ipn.md/ro/consiliul-aliantei-de-guvernare-a-decis-publicarea-raportului-kroll-7965_1019738.html

Consiliul alianţei de guvernare a decis că va fi făcut public raportul companiei Kroll, care a investigat dispariţia banilor din 3 bănci moldoveneşti. Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, a conformat pentru IPN că decizia a fost luată la ultima şedinţă a Consiliului alianţei PLDM – PDM.

Raportul este unul de investigaţie preliminară. Sergiu Sârbu a subliniat că acesta nu a fost publicat până acum nu fiindcă aşa şi-ar dori politicienii, ci pentru că există un contract dintre Banca Naţională şi compania Kroll care prevede că raportul nu poate fi făcut public. Deputatul a adăugat că deja au fost lansate procedurile prin care se solicită acceptul companiei ca raportul să fie publicat.

Sergiu Sârbu nu a putut preciza dacă raportul va fi făcut public în întregime sau unele informaţii vor fi păstrate secrete pentru a nu prejudicia eventualele anchete pe marginea acestui caz.

Rezultatele investigaţiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat şi ascuns pentru preluarea controlului asupra Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, iar ulterior, pentru a masca natura adevărată a tranzacţiilor, a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecinţă, a avut loc deteriorarea bruscă a situaţiei financiare a acestor trei bănci, înregistrându-se creanţe şi credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde de lei.