Consiliul ad-hoc de reformare a Partidului Liberal solicită revenirea formaţiunii la masa de negocieri şi convocarea Congresului extraordinar al partidului pentru promovarea lui Dorin Chirtoacă în fruntea acestuia. Declaraţia, semnată de 28 de deputaţi, miniştri, viceminiştri şi membri ai organizaţiilor teritoriale ale PL a fost dată citirii la o conferinţă de presă vineri, 12 aprilie, transmite IPN.
„Considerăm prioritar, în impasul creat, menţinerea neabătută a cursului european în concordanţă cu programul asumat, prin revenirea la masa de negocieri a foştilor parteneri de coaliţie, în condiţiile păstrării unităţii partidului”, a declarat parlamentara Ana Guţu, care este printre semnatarii declaraţiei.
Liberalii din Consiliul de reformare consideră oportună convocarea Congresului extraordinar al PL pentru demararea democratizării vieţii interne a partidului şi promovarea în fruntea formaţiunii a lui Dorin Chirtoacă şi a altor noi lideri. „Apreciem meritele şi experienţa politică ale liderului Mihai Ghimpu, unul din liderii marcanţi ai mişcării de eliberare naţională. Totodată, luând în considerare evoluţia evenimentelor politice din Republica Moldova şi aşteptările faţă de PL ca partid reformator, proeuropen şi ataşat profund valorilor naţionale, considerăm că este momentul potrivit ca rolul principal în conducerea partidului să-i revină lui Dorin Chirtoacă”, a spus Ana Guţu.
Parlamentara a subliniat că declaraţia fost semnată urmărindu-se promovarea şi menţinerea unui climat constructiv într-o guvernare de coaliţie democratică şi europeană. Consiliul de reformare a PL pledează pentru menţinerea partidului în actul guvernării, pentru reînnoirea şi democratizarea activităţii interne pe criterii de comunicare eficientă şi colegială, în baza pluralismului de opinii. De asemenea, se doreşte atragerea şi promovarea resurselor umane valoroase pe bază de meritocraţie şi competiţie sănătoasă, precum şi promovarea unei democraţii reale a procesului decizional.
Liderul fracţiunii parlamentare a PL, Ion Hadârcă, a spus că declaraţia a fost formulată ţinându-se cont de evoluţia evenimentelor de ultimă oră pe scena politică din Republica Moldova, cauzată de criza politică şi conştientizând pericolul întreruperii vectorului european de dezvoltare a Republicii Moldova.
Printre semnatarii declaraţiei mai sunt deputaţii Oleg Bordug, Valeriu Saharneanu, Anatol Arhire, Vadim Vacarciuc, Vadim Cojocaru, miniştrii Gheorghe Şalaru şi Vitalie Marinuţa, viceminiştrii Boris Gherasim, Octavian Bodişteanu şi Tatiana Potâng, şi mai mulţi preşedinţi de organizaţii teritoriale.