logo

Consilierul municipal Ion Cebanu: Ca să ai economii, trebuie să investești


https://www.ipn.md/ro/consilierul-municipal-ion-cebanu-ca-sa-ai-economii-trebuie-8004_1091396.html

Derularea proiectului ar trebui accelerată. Faza consumată ar putea fi considerată de testare, când factorii implicați au învățat să lucreze, iar acum, după ce se cunosc verigile slabe, carențele, trebuie să se lucreze la alte turații. Declarații în acest sens a făcut Ion Cebanu, consilier municipal, fracțiunea PL a Consiliului municipal Chișinău, în cadrul dezbaterii publice „Proiectul de eficiență energetică și reabilitare termică a clădirilor din Chișinău – stadiul actual, rezultate și planuri de viitor”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

Consilierul a remarcat că cele 22 de blocuri unde s-au făcut intervenții de eficiență energetică nu reprezintă nici un procent din numărul total al edificiilor din oraș. „Doar zona rezidențială include vreo 3000 de blocuri. Deci, până acum s-a făcut nimic mai mult decât un test. Dacă ne gândim la ce trebuie de făcut în întreaga republică, se cere un fond de susținere și o accelerare a tuturor factorilor, inclusiv a partenerilor”, a opinat vorbitorul.

Axat pe speranța moderatorului că fonduri se vor găsi, iar proiectul va continua, Ion Cebanu a observat că „Guvernul primește o serie de fonduri pentru amortizarea situației în care ne aflăm, în perspectiva iernii care vine și a iernii care a trecut... – stăpânirea prețurile la gaze etc. De ce anumite sume din acești bani nu s-ar duce într-un fond de susținere a unui proiect de felul acestuia (de sporire a eficienței energetice)?”, a întrebat retoric consilierul liberal.

În ultimă instanță, ajungem la prețuri. „Doamna director Babuc (Lilia Babuc, directorul Liceului Teoretic cu Profil de Arte „Elena Alistar”, n.r.) ne-a dovedit că economiile sunt de 40 la sută. Asta înseamnă și economii financiare de 40 la sută. Insist pe ideea folosirii fondurilor acordate de parteneri pentru realizarea proiectelor de eficiență energetică. Asta pentru că municipalitatea are un buget care este așa cum este – cu un deficit de un miliard de lei. N-ai de unde croi de sinestătăor alte fonduri, ai nevoie de susținerea centrală”.

În aceste circumstanțe consilierul crede că, dacă „am găsit o dată deschiderea partenerilor externi, am putea accelera lucrurile și acum”. „Repet: eu optez pentru accelerarea acestui proiect, dar îmi dau seama că aceasta solicită și bani, și resurse umane. Nu văd altă cale decât a miza pe parteneri. Dacă punem în seama bugetelor locale și a cetățenilor, nu reușim”, a opinat alesul local.

Întrebat de moderator dacă există posibilitatea accesării unor mijloace din fondurile de pre-aderare, Ion Ceban a declarat că despre aceasta s-a vorbit în momentul acordării Moldovei statutului de țară candidat. „Dar s-au pus și niște condiții și termene. Ceva de realizat în domeniul justiției până la sfîrșitul anului pentru a avea acces la anul viitor la fondurile de pre-aderare. Din câte știu, la moment ul de față Republica Moldova nu are acces la fondurile de pre-aderare”, a mai spus Ion Cebanu.

În context, consilierul a revenit la ideea că insistă pe discuția autorităților centrale cu finanțatorii pentru a obține intrarea unor sume din banii europeni destinați ajutorării/echilibrării Republicii Moldova în fondurile de susținere a proiectelor de eficiență energetică. „Trebuie să se înțeleagă că fondurile de pre-aderare nu vin la pachet cu statutul de țară-candidat”, a mai spus consilierul liberal.