Consilierii municipali au aprobat „în principiu” abrogarea tarifului de 540 de lei la căldură
https://www.ipn.md/ro/consilierii-municipali-au-aprobat-in-principiu-abrogarea-tarifului-de-540-de-lei-7966_966797.html
Consiliul municipal Chişinău (CMC) nu a reuşit să aprobe în şedinţa de marţi, 9 octombrie, o decizie definitivă cu privire la abrogarea tarifului de 540 lei pentru energia termică, declarat de autorităţile actuale ale capitalei drept unul exagerat. Chestiunea în cauză, fiind ultima pe ordinea de zi a şedinţei, a fost discutată până la orele 19.00, consilieri pronunţându-se pentru luarea unei pauze până joi, 11 octombrie.
În cadrul şedinţei a fost propus un proiect de decizie care prevede, printre altele, abrogarea deciziei din 25 ianuarie curent, cu privire la majorarea tarifului de la 233 de lei până la 540 de lei pentru o gigacalorie, cu compensarea diferenţei de tarif din bugetul local. Această decizie a fost aprobată de fostul CMC, prin votul comuniştilor şi PPCD-iştilor.
Proiectul de decizie privind abrogarea a fost aprobat ca „bază”, urmând să fie puse la vot, la următoarea şedinţă, mai multe propuneri venite din partea consilierilor cu privire la situaţia de la SA „Termocom”.
Liderul fracţiunii liberal–democrate, Alexadru Tănase a propus formularea unui nou tarif la căldură şi elaborarea unei strategii de lichidare a SA „Termocom”, cu trecerea la alte forme de încălzire a municipiului pe timp de iarnă. În caz contrar, SA „Termocom” va continua să şantajeze autorităţile locale şi să spele banii publici, a spus sursa citată.
Şefa Direcţiei generale finanţe, Valentina Văzdăuţan, a reiterat informaţia privind rezultatul unui control efectuat de specialiştii Direcţiei, prin care s-a stabilit că cheltuielile reale ale „Termocom”-ului nu corespund celor incluse în tariful de 540 de lei şi că valoarea reală a acestuia constituie nu mai mult de 430 de lei.
Zinaida Jalbă, şefa Direcţiei control tematic şi metodologia evidenţei contabile din cadrul Direcţiei generale Finanţe, a declarat că în calculele prezentate de SA „Termocom” la momentul majorării tarifului la căldură, au fost incluşi 1800 de angajaţi, faţă de numărul real de 1500 de persoane care activează la întreprindere. De asemenea, tariful la agentul termic livrat distribuitorului de căldură de Centralele Electrice cu Termoficare (CET) a fost inclus în cuantum de 216 lei, în timp ce tariful real la acel moment era de 211 lei – de la CET-1 şi 182 lei – de la CET-2. A fost exagerată şi uzura reţelelor, care, la fel, a condus la majorarea abuzivă a tarifului. 27 mln lei au fost prevăzuţi pentru un fond de rezervă al întreprinderii, contrar Metodologiei de calcul a ANRE. De asemenea, în tarif a fost stabilit un coeficient de 25% al pierderilor întreprinderii, fără ca acest indice să fie aprobat, potrivit legislaţiei în vigoare, de către CMC.
Potrivit Zinaidei Jalbă, prima jumătate a anului curent, SA „Termocom”, a finalizat-o cu un profit de 58 mln de lei, pe când în aceeaşi perioadă a anului trecut a înregistrat pierderi de 40 mln lei.
Liderul fracţiunii liberal–democrate a declarat că în timp de Primăria „abia leagă tei de curmei”, este impusă să aloce acestei instituţii, care nu are o concepţie de reformare, surse impunătoare de bani. Alexadru Tănase a menţionat că autorităţile locale nu au idee la ce preţuri face „Termocom” achiziţiile, care sunt antreprenorii întreprinderii şi care sunt adevăratele profituri înregistrate. Potrivit consilierului, beneficiul de 58 mln de lei rezultă doar din actele pe care „Termocom” a binevoit să le prezinte pentru verificare Direcţiei Finanţe. Alesul local s-a arătat suspicios că ar fi fost prezentate toate datele, menţionând că întreprinderea are o economie de 11 mln de lei numai din faptul că numărului angajaţilor, inclus la calcularea tarifului, este cu 300 de persoane mai mic faţă de cel real.
Liberal-democratul s-a arătat absolut nemulţumit de „aroganţa şi impertinenţa conducerii „Termocom”-ului în raport cu administraţia publică locală, profitând de faptul că partidul de guvernământ, într-un mod absolut arbitrar şi abuziv, a băgat această instituţie în insolvabilitate”.
Administratorul SA „Termocom”, Dionisie Antocel, în cadrul unui discurs amplu de justificare a tarifului de 540 de lei a menţionat că la moment nu poate fi vorba despre o micşorare a tarifului, ci de o majorare a acestuia la o valoare de peste 700 de lei, în conformitate cu recentele majorări ale tarifelor la energia electrică, termică şi gazele naturale. El a declarat că, dacă CMC va abroga tariful de 540 lei, va fi acţionat în judecată, arătându-se sigur de faptul că autorităţile locale vor pierde procesul.
Antocel a menţionat că din 2001, datorită mai multor proiecte implementate cu sprijinul Consiliului Creditorilor, care gestionează mai bine de şase ani întreprinderea în cadrul procedurii de insolvabilitate, au fost reduse anual cu câte 200 mln lei cheltuielile de producţie ale întreprinderii. Inclusiv a fost redus numărul de angajaţi de la 2245 la 1525 şi pierderile de agent termic din reţele de la 674 tone/oră în medie pe an până la 80 tone.
Până în prezent, autorităţile locale au achitat SA „Termocom” în contul diferenţei de tarif peste 90 mln de lei, estimându-se că până la sfârşitul anului ar urma să fie achitate alte peste 200 mln de lei.