Consilierii care vor absenta de la şedinţe riscă să-şi piardă mandatul
https://www.ipn.md/ro/consilierii-care-vor-absenta-de-la-sedinte-risca-sa-si-7965_993596.html
Consilierii care absentează de la şedinţe riscă să-şi piardă mandatul. Este vorba de aleşii locali care nu vor veni la 3 şedinţe consecutive, fie că este vorba de şedinţele consiliului sau de cele ale comisiilor permanente din care fac parte. Prevederea se conţine într-un proiect de lege aprobat, joi, de Parlament în primă lectură, transmite Info-Prim Neo.
„Articolul 5 alin.(2) din Legea privind statutul alesului local, prevede încetarea înainte de termen a mandatului de consilier în caz de absenţă fără motive întemeiate de la 3 şedinţe consecutive ale consiliului sau ale comisiei din care face parte. În art.24 al Legii privind administraţia publică locală această prevedere a fost însă omisă. Drept rezultat al acestei neconcordanţe, activitatea multor consilii locale a fost ineficientă pe motivul lipsei de cvorum la şedinţe. În unele unităţi administrativ-teritoriale, după validarea mandatelor, unii consilieri au părăsit ţara şi n-au participat la nicio şedinţă”, a comunicat autorul proiectului, deputatul PLDM Tudor Deliu.
Deputatul a precizat că ridicarea mandatului consilierului înainte de termen a devenit imposibilă deoarece, conform prevederilor Legii privind actele legislative, în cazul în care între două acte legislative cu aceeaşi forţă juridică apare un conflict de norme ce promovează soluţii diferite asupra aceluiaşi obiect al reglementări, se aplică prevederile actului posterior. „Operarea acestei modificări ar eficientiza activitatea consiliilor locale şi ar mări responsabilitatea consilierilor în exercitarea mandatului de ales local”, a spus Tudor Deliu.
Discuţiile asupra proiectului au generat un schimb de replici usturătoare între deputaţii din fracţiunile parlamentare PLDM, PCRM şi PL. Deputatul liberal Victor Popa, preşedintele Comisiei juridice, a spus că o atare prevedere contravine normelor democratice. Iar liderul PL, Mihai Ghimpu, a menţionat că mandatul unui consilier poate fi retras de către cei care i l-au dat, adică de către alegători.
Proiectul de lege va fi propus spre expertizare Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei înainte de a se decide dacă va fi sau nu adoptat în a doua lectură.