Consilieri municipali susţin că reorganizarea instituţiilor publice locale se face în interesul liderilor PPCD şi PCRM
https://www.ipn.md/ro/consilieri-municipali-sustin-ca-reorganizarea-institutiilor-publice-locale-se-fa-7965_962516.html
Un şir de consilieri municipali susţine că reorganizarea posturilor municipale „Antena C” şi „Euro TV Chişinău” se face în interesul liderilor partidelor Comuniştilor şi Creştin-Democrat.
„Există ideea că PPCD, în persoana preşedintelui Iurie Roşca, ar dori să privatizeze postul municipal de radio „Antena C”, iar comuniştii – „Euro TV Chişinău”. Nu am vrea să credem acest lucru, însă, dincolo de insistenţa consilierilor ppcd-işti, la şedinţa Consiliului municipal în care a fost aprobată decizia de reorganizare a celor 2 instituţii, se vede clar acest interes”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurate marţi, 5 decembrie, consilierul municipal Oleg Cernei.
Potrivit lui Cernei, ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul R. Moldova în vara acestui an, când a fost adoptat Codul Audiovizualului, reprezintă de fapt o înţelegere dintre partidul de guvernământ şi aliaţii lor din PPCD. „A existat expertiza Codului de către Consiliul Europei care menţiona că Parlamentul trebuie să elucideze mai clar situaţia audiovizualului local. Atunci s-a văzut existenţa interesului PPCD şi al comuniştilor de a asigura, prin acest Cod, o oarecare legitimitate lichidării celor 2 posturi publice”, a spus consilierul.
În cadrul aceleiaşi conferinţe, consilierul neafiliat Mihai Roşcovan a declarat că, în perioada în care era liderul fracţiunii creştin-democrate din CMC, iniţiativa de a sista finanţarea celor 2 posturi municipale venea direct din partea lui Iurie Roşca. Roşcovan a declarat că atunci fracţiunea PPCD din CMC a încercat să-l convingă pe Roşca de necesitatea celor 2 posturi, de faptul că ele reflectează echidistant şi imparţial evenimentele, reuşind acest lucru în preajma campaniei electorale din 2005.
Roşcovan susţine că, actualmente, reorganizarea celor 2 instituţii se face în grabă pentru a executa anumite comenzi. „De când Vasile Ursu exercită interimatul funcţiei de primar, CMC şi Primăria au devenit instrumente de executare a comenzilor Partidului Comuniştilor”, a precizat el.
Sursele citate au mai declarat că vina pentru decizia de reorganizare prin înstrăinare a celor 2 posturi revine şi primarului interimar Vasile Ursu, care a introdus pe ordinea de zi chestiunea respectivă în condiţiile în care, susţin consilierii, ar fi fost normal să vină cu o soluţie optimă de reorganizare, să discute mai întâi cu reprezentanţii colectivelor redacţionale, cu societatea civilă şi cu membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului.
Consilierii au mai declarat că decizia care prevede reorganizarea prin înstrăinare a celor 2 posturi a fost adoptată cu abateri de la legislaţia în vigoare. În plus, luni, 4 decembrie, decizia respectivă încă nu era semnată de preşedintele şedinţei, dar comisia de inventariere îşi începuse deja activitatea în baza unei dispoziţii a primarului interimar. Acest fapt, susţin consilierii, dovedeşte încă o dată graba cu care se doreşte lichidarea instituţiilor audiovizuale municipale.
Sursele citate au anunţat, în cadrul conferinţei, că 18 consilieri, inclusiv ei, au solicitat convocarea unei şedinţe extraordinare a CMC pe data de 7 decembrie, la care să fie rediscutată situaţia privind statutul celor 2 posturi municipale. Ei solicită constituirea unei comisii formată din consilieri, directorii celor 2 posturi, reprezentanţi ai societăţii civile, care să propună CMC soluţii de reorganizare. Consilierii nu au exclus faptul că vor ataca în instanţa de judecată decizia respectivă a CMC.
Consilierii comunişti şi creştin-democraţi au adoptat joi, 30 noiembrie, decizia de a reorganiza prin înstrăinare posturile electronice municipale „Antena C” şi „Euro TV Chişinău”. Chestiunea a fost discutată mai bine de 4 ore în cadrul şedinţei, iar decizia a provocat nemulţumirea mai multor consilieri care au părăsit sala de şedinţe în semn de protest. Decizia prevede reorganizarea prin înstrăinare a celor 2 posturi în calitate de complex patrimonial unic. De asemenea, documentul prevede crearea unei comisii de reorganizare, incluzând primarul interimar, 2 funcţionari de la Primărie şi liderii celor 4 fracţiuni din CMC. Timp de 2 săptămâni, aceasta urmează să efectueze inventarierea, selecţia auditorului independent pentru evaluarea patrimoniului şi să organizeze înstrăinarea posturilor. Administraţiile locale nu mai au dreptul să fie fondatori ai instituţiilor mass-media electronice în urma intrării în vigoare a noului Cod al Audiovizualului.