logo

Congresului Mondial al Eminescologilor are loc la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/congresului-mondial-al-eminescologilor-are-loc-la-chisinau-7967_1036753.html

Cea de-a VI-a ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor a început astăzi, 4 septembrie, la Academia de Științe a Moldovei. La forum participă eminescologi din Republica Moldova, România, China, Italia, Turcia, Ucraina etc. Congresul va continua marți, 5 septembrie, la Centrul Academic Internațional „Eminescu”, transmite IPN.

Academicianul Mihai Cimpoi, președintele congresului, a spus că în acest an s-au ales două subiecte pentru agendă: publicistica lui Eminescu și opera tradusă a poetului.

„Publicistica eminesciană este de o actualitate absolut indiscutabilă. El ne vorbește despre ideea europeană, unitatea culturii universale, conceptul european, dar și despre problemele cu care ne confruntăm astăzi în justiție, educație, problemele românilor din afara țării”, a spus Mihai Cimpoi.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a spus că opera, viziunea și activitatea eminesciană oferă un exemplu de conduită civică, de patriotism și dragoste de țară. „Aceasta este lecția de patriotism oferită de Eminescu și este bine să luăm seama de ea”, a spus Pavel Filip.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a menționat că subiectul publicisticii eminesciene a provocat-o să vină cu câteva reflecții personale. „Ce s-ar fi întâmplat dacă oameni ca Mihai Cimpoi nu s-ar fi născut pe acest pământ și nu și-ar fi pus osul pentru ca generațiile 60-7o-ciștilor, cei care au crescut în cadrul școlilor sovietice, să fi înțeles de fapt cine suntem și de unde venim”, a remarcat Monica Babuc.

Despre modul în care este cunoscut Eminescu în țările lumii au vorbit: dr. Giuseppe Mantitta – „Mihai Eminescu e la letteratura italiana”; Xu Wende – „Eminescu și China”; Laura Hant –  „Eminescu la Viena”; Dumitru Copillu-Copillin –  „Noi traduceri din opera lui Eminescu” etc.

Marți, 5 septembrie, Congresul va continua cu o serie de lansări de carte, printre care: „Dicționarul Cronologic Mihai Eminescu” de Saluc Horvat; „Eminescu și cugetul german” de Dumitru Pasat sau „Volumul omagial Mihai Cimpoi-75”, coordonator Alexandru Burlacu.