Congresul Autorităţilor Locale îşi doreşte un dialog participativ cu autorităţile centrale
https://www.ipn.md/ro/congresul-autoritatilor-locale-isi-doreste-un-dialog-participativ-cu-autoritatil-7965_987970.html
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova îşi doreşte un dialog mai bun cu structurile parlamentare şi guvernamentale, iar un reprezentant al asociaţiei respective să fie prezent la şedinţele comisiilor parlamentare şi cele ale Guvernului, transmite Info-Prim Neo.
Miercuri, 26 ianuarie, în urma unei discuţii cu spicherul şi preşedintele interimar al ţării Marian Lupu, a fost menţionată importanţa reformei descentralizării şi cea a unui dialog participativ la nivel local şi central.
Preşedintele Congresului Autorităţilor Locale, primarul satului Selemet, raionul Cimişlia, Tatiana Badan, a declarat că membrii structurii pe care o conduce îşi doresc ca programul de guvernare să fie orientat spre autonomia locală, spre descentralizare administrativă eficientă, iar reforma APL să fie una reală şi nu la nivel declarativ.
„Pentru ca acest program de guvernare să fie eficient este necesar să existe un dialog deschis ( al autorităţilor centrale) cu asociaţiile reprezentative ale Autorităţilor Publice Locale. Am stabilit cu domnul preşedinte, Marian Lupu, unele obiective ce ţin de acest dialog şi implicarea Congresului în procesul decizional”, a subliniat Tatiana Badan.
Vicepreşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi primarul de Orhei, Ion Stratulat, a menţionat că reforma de bază a APL constă în descentralizarea deplină, atât financiar cât şi instituţional. Consiliul, prin cele 400 de comunităţi ale ţării pe care le reprezintă, trebuie să fie membru deplin al dialogului social în rând cu patronatele şi sindicatele, iar un reprezentat al structurii date trebuie să fie prezent la şedinţele Guvernului şi comisiilor parlamentare când se discută proiecte de acte legislative vizavi de atribuţiile APL.
Marian Lupu a spus că dialogul de miercuri a însemnat un început de colaborare cu această organizaţie. „Conducerea Congresului Autorităţilor Locale este foarte dinamică şi foarte motivată să vină cu expertiza proprie, să vină cu opinia primarilor, cu opinia consilierilor în privinţa realizării acestui obiectiv foarte important de politică internă, de reformă pe care trebuie să o desfăşurăm. Această atitudine mă bucură”, a declarat preşedintele Parlamentului.
În ceea ce priveşte dorinţa Consiliului de a avea un reprezentant la şedinţele comisiilor permanente, Marian Lupu a spus că ar prefera ca nu acest pas să fie primul, ci participarea structurii date la etapa de formulare a proiectelor normative şi de lege ce vizează APL.
„Un proiect când intră în Parlament aceasta este o penultimă fază. Cel mai bine este ca munca comună să înceapă în prima fază, ca vocea autorităţilor publice locale să fie auzită deja la momentul formulării acestor proiecte”, a menţionat Marian Lupu.
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, reprezintă o uniune de persoane juridice, ne-guvernamentală, ne-afiliată politic, non-profit, constituită de către unităţile administrativ-teritoriale organizate potrivit legii ca oraşe şi sate (comune), precum şi de către asociaţiile sale profesionale.