Subcomisia pentru conflictele între statele membre ale Consiliului Europei, care este parte a Comisiei de Monitorizare a APCE și se întrunește cu ușile închise, se va reuni pe 16 ianuarie la Paris. Unicul subiect pe agendă este Dimensiunea politică a procesului de reglementare a conflictului transnistrean, transmite IPN.
Parlamentul menţionează că organizarea unei reuniuni la acest subiect a fost convenită în cadrul Sesiunii APCE din octombrie 2017 de către președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat Marian Lupu, președintele Delegației naționale la APCE, împreună cu președintele subcomisiei pentru conflictele între statele membre ale Consiliului Europei, Stefan Schennach.
Membri ai subcomisiei sunt coraportorii Comisiei de Monitorizare pentru Armenia, Georgia, Republica Moldova, Federația Rusă, Turcia și Ucraina, președintele Comisiei de Monitorizare și câte un membru al Comisiei de Monitorizare din partea fiecărui stat enumerat mai sus, președinții Grupurilor politice din APCE.
Mandatul subcomisiei este unul consultativ și nu face parte din procesul oficial de negocieri. Scopul reuniunii de față este informarea APCE și CoE despre starea de lucruri în procesul de reglementare a conflictului și un schimb de opinii privind perspectivele avansării dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol.
La reuniunea din 16 ianuarie din partea Republicii Moldova vor participa deputatul Marian Lupu, deputata Inna Șupac, membră a Delegației naționale la APCE și reprezentanta opoziției parlamentare, și reprezentantul Biroului politic de reintegrare. Din partea transnistreană au fost invitați Vitali Ignatiev, negociator șef și Alexandr Șcerba, președintele așa-zisului „Soviet Suprem”.