logo

Conflictul transnistrean a fost una dintre piedicile spre progres, şeful legislativului


https://www.ipn.md/ro/conflictul-transnistrean-a-fost-una-dintre-piedicile-spre-progres-seful-7965_1029261.html

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, afirmă că una dintre piedicile spre progres în cei 25 de ani de Independenţă a fost perpetuarea conflictului transnistrean. Într-un interviu acordat Agenţiei de presă IPN, şeful legislativului a menţionat că securitatea ţării este una dintre problemele care preocupă cel mai mult guvernarea.

„Pacea şi siguranţa cetăţenilor sunt lucruri foarte importante pentru noi. Din acest motiv, în premieră pentru ţara noastră, dosarul transnistrean este analizat şi pe dimensiunea parlamentară. Aici mă refer la activitatea Platformei parlamentare de consultare şi control pentru realizarea politicilor de reintegrare, unde participă liderii comisiilor parlamentare, care provin din diferite fracţiuni, conducerea legislativului, ministrul de externe, vicepremierul pentru reintegrare, dar şi foştii negociatori pe acest dosar”, a menţionat preşedintele Parlamentului.

Andrian Candu a declarat că, în urma şedinţelor care au avut loc, s-a constatat că există solidaritate şi necesitate de oferire a sprijinului politic Guvernului pentru a fi găsite soluţii viabile cu impact naţional şi cu obiectiv final de reintegrare a ţării.

Potrivit lui, în cadrul vizitei sale la Chişinău, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, a manifestat interes sporit faţă de activitatea platformei, a salutat implicarea dimensiunii parlamentare în acest proces şi faptul că vom aborda conceptul asupra statutului special, reglementările pentru consolidarea mandatului negociatorilor şi o eventuală foaie de parcurs cu acţiuni menite să contribuie la soluţionarea conflictului transnistrean.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.